close
Gondban a Nabucco
Egyéb - Gáz

Gondban a Nabucco

Egyre nagyobb kihĂ­vĂĄsokkal nĂŠz szembe a Nabucco gĂĄzvezetĂŠkprojekt. Az ĂŠpĂ­tĂŠs nem indulhat el jĂśvőre, csak az eredeti tervekhez kĂŠpest egy ĂŠvvel kĂŠsőbb, 2017-re csĂşsztatva a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs kezdetĂŠt. A beszĂĄllĂ­tĂłk egyikĂŠvel sem sikerĂźlt eddig megĂĄllapodni, az acĂŠlĂĄrak ĂŠs mĂĄs felmerĂźlő kĂśltsĂŠgek emelkedĂŠse miatt a vĂŠgső szĂĄmla a kezdetekben kalkulĂĄlt Ăśsszeg duplĂĄjĂĄt is mutathatja.

 

A gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs kezdete az eredetileg tervezetthez kĂŠpest hĂĄrom ĂŠvet kĂŠsik – nyilatkozta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International vezető igazgatĂłja a hĂŠtvĂŠgĂŠn. Az ĂŠpĂ­tĂŠs szintĂŠn csĂşszik, egy ĂŠvvel, Ă­gy csak 2013-ban indulhat, hogy kĂŠszen legyen az Ăşj tervek szerinti 2017-es megnyitĂĄsra. Mitschek Ăşgy fogalmazott, a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs akkor indulhat el, amikor a rĂŠsztvevő vĂĄllalatok kĂŠszen ĂĄllnak az elkĂśtelezettsĂŠgre, de nem nevezett meg egyetlen lehetsĂŠges beszĂĄllĂ­tĂłcĂŠget sem. EzĂŠrt mĂşlt hĂŠten Mitschek bejelentette, hogy a vezetĂŠket Ăşgy ĂŠpĂ­tik meg, hogy az csatlakozhasson mĂĄs vezetĂŠkekhez is adott esetben. A NabuccĂłra mint gerincre tekintenek a beruhĂĄzĂłk, amely, ha elbĂ­r nagyobb mennyisĂŠg szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval, szĂ­vesen fogadja a tovĂĄbbi beszĂĄllĂ­tĂłkat – fogalmazott az igazgatĂł.

A Nabucco korĂĄbban az azerbajdzsĂĄni Shah Deniz II mezőt nĂŠzte ki magĂĄnak, ĂŠvi 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt szeretne a terĂźletről EurĂłpĂĄba szĂĄllĂ­tani. A tĂĄrgyalĂĄsok mĂŠg folyamatban vannak. TovĂĄbbi lehetsĂŠges partner lehet Irak ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn. Azonban, ahogy a Nabucco a beszĂĄllĂ­tĂł felekre vadĂĄszik, a beruhĂĄzĂĄs kĂśltsĂŠgei kezdenek elszĂĄllni. Az eredetileg tervezett 7,9 milliĂĄrd eurĂłs bĂźdzsĂŠ mostanra elĂŠrte a 15 milliĂĄrdot, mondta nemrĂŠg GĂźnther Oettinger, az EurĂłpai UniĂł energiabiztosa. A British Petroleum szerint a 3300 kilomĂŠter hosszĂş vezetĂŠk akĂĄr 14 milliĂĄrd eurĂłba is kerĂźlhet az acĂŠl drĂĄgulĂĄsa miatt. Mindezek miatt kezd kĂŠtsĂŠgessĂŠ vĂĄlni a beruhĂĄzĂĄs megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄga. RĂĄadĂĄsul a prĂĄgai Wood & Company befektetĂŠsi bank egyik megjegyzĂŠse szerint a tervek legelejĂŠtől fogva akadtak kĂŠtsĂŠgek a megtĂŠrĂźlĂŠst illetően. A projektben TĂśrĂśkorszĂĄg, RomĂĄnia, BulgĂĄria, MagyarorszĂĄg, Ausztria ĂŠs NĂŠmetorszĂĄg olajvĂĄllalatai vesznek rĂŠszt.