close
A japán kormánytól kér segítséget a Tepco
Atom - Egyéb

A japán kormánytól kér segítséget a Tepco

A fukusimai atomerőmű Ăźzemeltetője ĂĄllami segĂ­tsĂŠget kĂŠrt a japĂĄn kormĂĄnytĂłl, hogy kĂĄrtalanĂ­thassa az atomerőmű-baleset miatt kitelepĂ­tett nyolcvanezer lakost.

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) kedden bejelentette, hogy hivatalosan is pĂŠnzĂźgyi segĂ­tsĂŠgĂŠrt folyamodott a japĂĄn kormĂĄnytĂłl ĂŠs Ă­rĂĄsos formĂĄban is benyĂşjtotta kĂŠrvĂŠnyĂŠt Banri Kaieda energiaĂźgyi miniszternek, hogy kĂĄrtalanĂ­thassa azt a nyolcvanezer embert, akiket a mĂĄrcius 11-ei fĂśldrengĂŠs miatt bekĂśvetkezett baleset miatt telepĂ­tettek ki a fukusimai erőmű 20 kilomĂŠteres kĂśrzetĂŠből.

Elemzők szerint a kompenzĂĄciĂłra kifizetett teljes Ăśsszeg elĂŠrheti a 100 milliĂĄrd dollĂĄrt is. A nyolcvanezer kitelepĂ­tett lakos mellett ugyanis a mezőgazdasĂĄgi ĂŠs ipari Ăźzemek vesztesĂŠgeit is meg kell tĂŠrĂ­tenie a Tepco-nak. Az sem kizĂĄrt, hogy a kitelepĂ­tĂŠs elhĂşzĂłdĂĄsa miatt hosszĂş tĂĄvĂş kĂĄrpĂłtlĂĄst kell fizetnie a cĂŠgnek, mivel mĂŠg nem lehet tudni, hogy a kitelepĂ­tett csalĂĄdok mikor tĂŠrhetnek vissza otthonaikba.

Kedden egyĂŠbkĂŠnt 92 kitelepĂ­tett civilnek engedĂŠlyeztĂŠk, hogy rĂśvid időre felkereshessĂŠk otthonaikat. A lakosok 70×70 centimĂŠteres dobozokba pakolhattĂĄk szemĂŠlyes tĂĄrgyaikat, irataikat. A kimentett ĂŠrtĂŠkeket azonban szigorĂş vizsgĂĄlatnak vetettĂŠk alĂĄ. Az atomerőműben hĂŠtfő Ăłta folynak ismĂŠt a mentĂŠsi munkĂĄlatok, miutĂĄn a hatĂłsĂĄgok szerint a radioaktivitĂĄs szintje annyira lecsĂśkkent, hogy a munkĂĄsok visszatĂŠrhettek a sĂŠrĂźlt reaktorokhoz. A Fukusima Daichii atomerőmű hat blokkja a mĂĄrcius 11-ei fĂśldrengĂŠst kĂśvető cunamiban sĂŠrĂźlt meg. A 14 mĂŠter magas ĂĄrhullĂĄm az erőmű mind a hat blokkjĂĄban sĂşlyos kĂĄrokat okozott.