close
Gazprom: megvannak a fejlesztés fő irányai
Egyéb - Gáz

Gazprom: megvannak a fejlesztés fő irányai

A Gazprom igazgatĂł bizottsĂĄga jĂłvĂĄhagyta a tĂĄrsasĂĄg 2010-es
befektetĂŠsi, kĂśltsĂŠgvetĂŠsi ĂŠs kĂśltsĂŠgoptimalizĂĄlĂł (kĂśltsĂŠgcsĂśkkentő)
programjĂĄnak tervĂŠt, valamint felĂźlvizsgĂĄlta a 2011-re ĂŠs 2012-re
vonatkozĂł, hasonlĂł dokumentumokat. Mindez a 2009-es tĂŠnyleges műkĂśdĂŠsi eredmĂŠnyekkel Ăśsszhangban tĂśrtĂŠnt. Az anyagot mĂŠg jĂłvĂĄ kell hagynia a tĂĄrsasĂĄg igazgatĂłsĂĄgĂĄnak is. A 2009-es beruhĂĄzĂĄsi, pĂŠnzĂźgyi ĂŠs kĂśltsĂŠgoptimalizĂĄlĂł tĂŠnyszĂĄmok a tervszĂĄmban meghatĂĄrozottak szerint alakultak.

2010-ben a Gazprom Ăśsszesen 802,4 milliĂĄrd rubeles beruhĂĄzĂĄsra kĂŠszĂźl, ebből 663,56 milliĂĄrd a tőkeberuhĂĄzĂĄs ĂŠs 138,84 milliĂĄrd a hosszĂş tĂĄvĂş pĂŠnzĂźgyi beruhĂĄzĂĄs. A Gazprom Ăśsszesen 3,79 ezermilliĂĄrd rubel bevĂŠtelre szĂĄmĂ­t. KĂśtelezettsĂŠgei, kĂśltsĂŠgei ĂŠs befektetĂŠsei egyĂźtt 3,88 ezermilliĂĄrd rubelt tesznek ki, teljes hitelĂĄllomĂĄnya pedig 90 milliĂĄrd rubel. KĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠnek Ă­gy fĂŠlmilliĂĄrd rubeles tĂśbblete marad. 2010-es kĂśltsĂŠgcsĂśkkentő programjĂĄtĂłl 11,7 milliĂĄrd rubeles hatĂĄst vĂĄr. A 2010-es beruhĂĄzĂĄsi program szĂĄmainak meghatĂĄrozĂĄsakor figyelembe vettĂŠk a folyamatban lĂŠvő beruhĂĄzĂĄsok kĂśltsĂŠgigĂŠnyĂŠt ĂŠs befejezĂŠsĂźk tervezett hatĂĄridejĂŠt, ahogyan azt is, hogy milyen sĂşlyuk van e projekteknek a Gazprom tevĂŠkenysĂŠgĂŠre, illetve OroszorszĂĄg egĂŠszĂŠre. Fontos szempont volt ezen felĂźl OroszorszĂĄg gĂĄzmĂŠrlegĂŠnek alakulĂĄsa ĂŠs az EgyesĂźlt GĂĄzellĂĄtĂł Rendszer gĂĄzszĂźksĂŠglete is.

A termelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠn belĂźl elsőbbsĂŠget kaptak a Bovanyenkovszkoje ĂŠs a Stokman gĂĄzmezők. Az Apt-Albian lelőhelyen az előzetes feltĂĄrĂĄsokig kĂ­vĂĄn eljutni 2010-ben a tĂĄrsasĂĄg. A lelőhely a Medvezsnye gĂĄz- ĂŠs kondenzĂĄtum mező Nida terĂźletĂŠn talĂĄlhatĂł. HasonlĂł terve van a Gazpromnak a Zapadno-Pesztszovaja terĂźleten, amely az Urengojszkoje mezőn talĂĄlhatĂł, azon kĂ­vĂźl a Jamburgszkoje mezőn, a Harvutinszkaja terĂźleten, tovĂĄbbĂĄ a Zapoljarnoje, az Urengoszkoje ĂŠs mĂĄs mezőkĂśn is.

A szĂĄllĂ­tĂĄsban a kĂśvetkező vezetĂŠkek lefektetĂŠse kap prioritĂĄst: a Bovanyenkovo-Uhta gerincvezetĂŠk rendszerek, a Griazovec – Vyborg, Pocsinki – Griazovec, Zapoljarnoje – Urengoj, valamint a Dzsubga – Lazarevszkoje – Szocsi gĂĄzvezetĂŠkek. VasĂştvonalat is ĂŠpĂ­t a tĂĄrsasĂĄg, mĂŠgpedig Obszakaja ĂŠs Bovanyenkovo kĂśzĂśtt. A beruhĂĄzĂĄsra szĂĄnt Ăśsszegből jelentős tĂŠtelt kĂźlĂśnĂ­tenek el a keleti gĂĄzprogramra is. Ennek rĂŠszekĂŠnt a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂźl meg, fejlesztik a GTU-2 Nyizsnye-Kvakcsikszkoje gĂĄz- ĂŠs kondenzĂĄtum mezőt, ĂŠs automatizĂĄljĂĄk a Petropavlovszk-Kamcsatszkij kĂśzĂśtti vezetĂŠk gĂĄzelosztĂł kĂśzpontjĂĄt, ĂŠs eljutnak a mezőfejlesztĂŠs első szakaszĂĄig a Ksuszkoje ĂŠs a Nyizsnye mezőkĂśn.

A tőkeberuhĂĄzĂĄsok a meglĂŠvő nagy gĂĄztermelő-, szĂĄllĂ­tĂł- ĂŠs tĂĄrolĂłeszkĂśzĂśk fejlesztĂŠsĂŠt cĂŠlozzĂĄk, de ĂŠpĂźlnek Ăşj, kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő technolĂłgiĂĄjĂş gĂĄzfeldolgozĂł Ăźzemek is. KĂślt a tĂĄrsasĂĄg ezen felĂźl fĂśldtani feltĂĄrĂĄsokra ĂŠs termelő kutak fĂşrĂĄsĂĄra is. A hosszĂş tĂĄvĂş befektetĂŠsi terv 2010-re vonatkozĂł rĂŠsze tartalmazza pĂŠldĂĄul a Stokman ĂŠs a Prirazlomnoje gĂĄzmezőkĂśn folyĂł munkĂĄt, az Északi ĂŠs a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk projektet, ĂŠs ĂĄramtermelő beruhĂĄzĂĄsok előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt is.A Gazprom folytatja beruhĂĄzĂĄsait pĂŠldĂĄul VietnĂĄmban, az IndiĂĄhoz tartozĂł BengĂĄli-ĂśbĂślben ĂŠs a Kaszpi-tengeren. 12,5 szĂĄzalĂŠkot szeretne vĂĄsĂĄrolni a Gazprom Beltranszgaz ĂŠs 51 szĂĄzalĂŠkot a SeverEnergia tĂĄrsasĂĄgban.