close
Gázos ügyek: energiáról tárgyal Putyin Orbánnal
Egyéb - Gáz

Gázos ügyek: energiáról tárgyal Putyin Orbánnal

Elsősorban gazdasĂĄgi kĂŠrdĂŠsek megvitatĂĄsĂĄra utazik OrbĂĄn Viktor kedden MoszkvĂĄba, ahol a magyar kormĂĄnyfőt orosz kollĂŠgĂĄja fogadja. A Vlagyimir Putyinnal folytatandĂł tĂĄrgyalĂĄs fő tĂŠmĂĄi kĂśzĂśtt a Szurgutnyeftyegaz (SZNG) vĂĄllalat ĂĄltal tavaly megvĂĄsĂĄrolt 21,2 szĂĄzalĂŠkos Mol-rĂŠszesedĂŠs jĂśvője ĂĄll. Az ellentĂŠtek nagyok: az OMV-től megvett 1,4 milliĂĄrd eurĂłs pakettet a kĂźlfĂśldĂśn korĂĄbban sosem terjeszkedő orosz olajtĂĄrsasĂĄg egyelőre nem kĂ­vĂĄnja eladni – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A magyar kormĂĄny azonban nem tartja kĂ­vĂĄnatosnak a kĂźlfĂśldi tulajdont a stratĂŠgiai fontossĂĄgĂşnak tekintett Molban. Az alaphangot meghatĂĄrozhatja Putyin mĂşlt pĂŠnteki berlini kijelentĂŠse. Eszerint minden jogi szabĂĄlyozĂĄssal ellentĂŠtes, ahogyan aMolnĂĄl a mai napig gĂĄtoljĂĄk, hogy az orosz cĂŠg ĂŠljen rĂŠszvĂŠnyeskĂŠnt szavazati jogĂĄval. (A magĂĄntulajdonĂş SZNG ellen az a kifogĂĄs, hogy elrejti tulajdonosi kĂśrĂŠt.)

SzĂłba kerĂźl a MalĂŠv is: a lĂŠgitĂĄrsasĂĄg ugyan magyar ĂĄllami tulajdonba kerĂźlt vissza az orosz VnyesekonombanktĂłl, ĂĄm az oroszok felĂŠ tovĂĄbbra is tartozik a cĂŠg 102 milliĂł eurĂłval.

A múlt héten Moszkvában tárgyaló Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek azt mondta: több kérdésben döntés születhet a Putyin–Orbán találkozón, többnek az irányát szabja meg a tárgyalás.

Főszereplő lesz az energetika is, miutĂĄn MagyarorszĂĄgnak 2014 vĂŠgĂŠn lejĂĄr a hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠse, noha tĂśbb orszĂĄg mĂĄr a 2030-as ĂŠvekre szĂłlĂłan is tisztĂĄzta a vĂĄsĂĄrlĂĄs feltĂŠteleit. Igaz, a megĂĄllapodĂĄs nem kormĂĄnyok kĂśzĂśtt szĂźletik, hanem a Gazprom ĂŠs az E.ON FĂśldgĂĄz Zrt. kĂśzĂśtt, ĂĄm nyilvĂĄnvalĂł, hogy az ĂŠvi 10-12 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄs rĂŠszleteit vezetői szinten is megtĂĄrgyaljĂĄk, ĂŠs a megĂĄllapodĂĄs nem lesz teljesen fĂźggetlen a tĂśbbi vitĂĄs Ăźgy rendezĂŠsĂŠtől sem. Ez is afelĂŠ tereli az orosz kapcsolatokat egyre inkĂĄbb felĂŠrtĂŠkelő magyar kormĂĄnyfőt, hogy Moszkva vonatkozĂĄsĂĄban az ellenzĂŠkben hasznĂĄlt ideolĂłgiai megkĂśzelĂ­tĂŠst pragmatikusabb hozzĂĄĂĄllĂĄssal cserĂŠlje.

Erre utal a DĂŠli ĂĄramlat is, amely kapcsĂĄn a Fidesz ĂĄllĂĄspontja lĂĄtvĂĄnyos fordulatot vett: a tervek szerint a Fekete-tenger alatt futĂł, orosz ĂŠrdekeltsĂŠgű gĂĄzvezetĂŠket illetően ellenzĂŠkben mĂŠg „puccsnak” minősĂ­tette a magyar szakasz megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł, kĂŠt ĂŠve megkĂśtĂśtt kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄst, mĂĄra azonban a NabuccĂłval – az orosz mezőkĂśn kĂ­vĂźli forrĂĄsokat Ă­gĂŠrő, Washington ĂĄltal szorgalmazott gĂĄzvezetĂŠk tervĂŠvel – azonos fontossĂĄgĂşnak tartja a projektet.