close
Fukusima: a tájfun nem okozott gondot
Atom - Egyéb

Fukusima: a tájfun nem okozott gondot

A japán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint az erőművet elérő tájfun ellenére nem volt szignifikáns emelkedés a korábbi hetekhez képest a Cs-134 és a Cs-137 izotóp koncentrációjában a kijelölt mérési pontokon.

A hatóság az erőmű közelében és a nyílt tengeren vett mintákban meghatározott aktivitásokról is kiadott jelentést. Eszerint a tengerben, az erőmű három kilométeres környezetében lévő öt monitorozó helyen 2013. október 7. óta vett minták Cs-134 aktivitása csak egy esetben haladta meg az 1,3 Bq/l detektálási küszöböt – írta a Nucnet.

A 2013. október 7-én vett egyik mintában a Cs-137 aktivitása 1,7 Bq/l volt, ami meghaladja a 0,5 Bq/l detektálási küszöböt, de jelentősen alatta marad az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) ivóvízre vonatkozó határértékének, ami arra utal, hogy az nem jelent egészségi kockázatot. A WHO által kiadott, ivóvízre vonatkozó határérték 10 Bq/l. Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (TEPCO) 2013. augusztus 14-én kezdte meg a területen a tengervíz rendszeres ellenőrzését.