close
Folytatódik az olajárak lecsorgása
Egyéb - Olaj

Folytatódik az olajárak lecsorgása

Szerdán folytatódott az olajárak öt napja tartó lemorzsolódása. A csökkenést az amerikai olajkészletek meglepetésszerű emelkedésével és a Brexit lehetősége okozta, mindent domináló általános idegességgel magyarázzák az elemzők. A befektetők attól tartanak, hogy a brit kilépés esetén az unió recesszióba süllyed, és így csökken az olaj iránti kereslet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint az olajpiac a feltörekvő térségek erős keresletének és váratlan termeléskieséseknek köszönhetően jelenleg egyensúlyban van, de 2017 elején túlkínálat alakulhat ki, ahogy egyre több iráni olaj kerül a piacra.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent ára júliusi határidőre szerda reggelre 71 centtel hordónként 49,12,02 dollárra csökkent, az amerikai WTI fajtáé pedig 72 centtel 47,78 dollárra ment le.

Az arany ára kissé visszacsúszott a keddi hat hetes csúcsról, a befektetők a Fed kamatdöntésére várnak. A fémet szerda reggel 1284,40 dolláron jegyezték az azonnali piacon az előző esti 1289,80 dollárral szemben.

Az euró jegyzése nem változott, az európai valuta 9 óra tájban 1,1204 dollár körül forgott.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.