close
A hivatalnak sem tetszik a közműadó
Áram - Egyéb - Gáz

A hivatalnak sem tetszik a közműadó

Módosíttatná a közművek vezetékadójának számítási alapját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH): a közműrendszer hossza helyett az ellátott települések lélekszámát vennék figyelembe az adó meghatározásánál.

A MEKH az MTI kérdésére kifejtette, hogy az adó számítása jelenleg a kiszolgáló közműrendszer hosszát veszi figyelembe, így azok a szolgáltatók hátrányt szenvednek, amelyek ritkábban lakott területeket, jellemzően kis településeket látnak el.

A hivatal ezért javasolta az ágazaton belüli arányos teherviselés érdekében a jogszabály változtatását, amely nem módosítaná a központi költségvetést. Az érintett minisztériumokkal együttműködve, egyeztetve támogatná az adóteher szabályainak módosítására irányuló munkát a MEKH, amely úgy véli, hogy a parlament az őszi ülésszakon meg is tárgyalhatná az előterjesztést.

Hangsúlyozták, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a víziközmű-szolgáltatói piac működését, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján javasolták a szabályozás módosítását.

Közműadóból az idei és jövő évi költségvetés is 52,2 milliárd forint bevétellel számol.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.