close
Folytatódik a dániai Rødsand szélerőműtelep bővítése
Egyéb - Megújuló

Folytatódik a dániai Rødsand szélerőműtelep bővítése

Az E.ON 90 szĂŠlturbinĂĄt rendelt a Siemenstől, amelyeket a Rødsand II szĂŠlfarmon tervez felĂĄllĂ­tani, a DĂĄniĂĄhoz tartozĂł Lolland szigetek kĂśzelĂŠben. A Balti-tengeri fejlesztĂŠs eredmĂŠnyekĂŠnt a vilĂĄg egyik legnagyobb, mintegy 207 megawattos szĂŠlerőmű telepĂŠt ĂĄllĂ­tja Ăźzembe az E.ON AG, 275 milliĂł eurĂłs befektetĂŠssel, a tervek szerint 2010-re.

A dĂĄniai szĂŠlerőmű telepen felĂĄllĂ­tani tervezett turbinĂĄk rotor ĂĄtmĂŠrője 90 mĂŠter, teljesĂ­tmĂŠnyĂźk 2,3 megawatt. Az energiatermelő berendezĂŠseket 3 kilomĂŠterrel a Rødsand I farm mellett ĂĄllĂ­tjĂĄk fel, amelyet 2003-ban helyezett Ăźzembe az E.ON, a dĂĄn Dong Energyvel egyĂźttműkĂśdĂŠsben. Ott Ăśsszesen 72 darab, ugyancsak a Siemens ĂĄltal gyĂĄrtott, 2,3 megawattos szĂŠlkerĂŠk dolgozik. A Rødsand II farm ĂŠvente 700 ezer tonna szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄsĂĄt vĂĄltja ki, jelentősen hozzĂĄjĂĄrulva ezzel a klĂ­mavĂŠdelmi tĂśrekvĂŠsek megvalĂłsulĂĄsĂĄhoz.

A Rødsand I ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnĂŠl, ĂźzemeltĂŠsĂŠnĂŠl szerzett tapasztalatainkat igyekszĂźnk kamatoztatni a Rødsand II ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnĂŠl, ĂŠs szerencsĂŠsek vagyunk, hogy komoly mĂŠrnĂśki ĂŠs technolĂłgiai hĂĄttere van a megvalĂłsĂ­tĂĄsnak – Ă­gy ĂŠrtĂŠkelte a Siemens-el tĂśrtĂŠnő Ăşjabb egyĂźttműkĂśdĂŠst Cord, Landsmann, az E.ON Climate & Renewables pĂŠnzĂźgyi vezĂŠrigazgatĂł-helyettese. FĂźggetlenĂźl ettől a dĂĄniai megrendelĂŠstől, a Siemens ĂŠs az E.ON nemrĂŠg jelentette be, hogy mintegy 500 szĂŠlturbina szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra kĂśtĂśtt szerződĂŠst, amelyeket az E.ON az EgyesĂźlt Államokban, illetve EurĂłpĂĄban tervez 2010-2011-ben felĂĄllĂ­tani.

Â