close
Megawattokat kap a Dunamenti Erőmű
Áram - Egyéb

Megawattokat kap a Dunamenti Erőmű

Jelentős mĂŠrtĂŠkben, hĂşsz szĂĄzalĂŠkkal nő a hatĂĄsfoka annak a Dunamenti Erőműben talĂĄlhatĂł blokknak, melyet 2011-ig ĂşjĂ­tanak fel. A beruhĂĄzĂĄs ĂśsszĂŠrtĂŠke 200 milliĂł eurĂł. Ebből 24 milliĂł eurĂłt tesz ki az a szerződĂŠs, amelyet a Dunamenti szerdĂĄn Ă­rt alĂĄ az az Alstom Erőműszervizzel, akik az Ăşgynevezett “turbĂłgĂŠpcsoport” felĂşjĂ­tĂĄsĂĄt vĂŠgzik majd.

Az ĂĄramtermelő egysĂŠg Ă­gy ezutĂĄn nemcsak 215 megawattot lesz kĂŠpes termelni, hanem 400-at. KĂŠt ĂŠv alatt a jelenlegi 36 szĂĄzalĂŠkrĂłl 57 szĂĄzalĂŠkra nĂśvelik a Dnamenti Erőmű F8-as blokkjĂĄnak hatĂŠkonysĂĄgĂĄt – jelentette be a francia GDF Suezhez tartozĂł villamosenergia-termelő tĂĄrsasĂĄg. EzĂĄltal az egysĂŠg a jelenlegi 215 megawatt helyett 400 megawatt előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra lesz kĂŠpes.

A cĂŠlunk az, hogy az Ăśsszes rĂŠgi blokkot kivonjuk a műkĂśdĂŠsből Ăşgy, hogy azokat a legkisebb kĂśltsĂŠggel pĂłtoljuk – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt Csiba PĂŠter, a Dunamenti Erőmű vezĂŠrigazgatĂłja. HozzĂĄtette, ezĂŠrt az elĂśregedett egysĂŠgekből megtartjĂĄk ĂŠs felĂşjĂ­tjĂĄk a hasznĂĄlhatĂł elemeket – vagyis a gőzturbinĂĄkat – ĂŠs ehhez ĂŠpĂ­tik hozzĂĄ a hatĂŠkonyabbb berendezĂŠseket. Mindez az F8-as blokk esetĂŠben kĂŠt ĂŠvet vesz igĂŠnybe, mert az egysĂŠg a tervek szerint 2009. jĂşliusĂĄban ĂĄll le, 2010. novemberĂŠben mĂĄr alkalmas lesz prĂłbaĂźzemre, 2011. jĂşniusĂĄban pedig ĂĄt is adjĂĄk azt. Csiba PĂŠter megjegyezte, a tĂśbbi elĂśregedett blokkal ugyanĂ­gy jĂĄrnak majd el, az elkĂŠpzelĂŠsek szerint kĂŠt ĂŠvente modernizĂĄlnĂĄnak egy ĂĄramtermelő egysĂŠget.

Â