close
Fischer szerint rövidesen eldől a Nabucco sorsa
Egyéb - Gáz

Fischer szerint rövidesen eldől a Nabucco sorsa

A kĂśvetkező hĂłnapokban vĂĄrhatĂłan dĂśntĂŠs szĂźletik a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk ĂźgyĂŠben – mondta Joschka Fischer volt nĂŠmet kĂźlĂźgyminiszter, lobbista szerdĂĄn egy bĂŠcsi konferenciĂĄn. A Nabucco gĂĄzvezetĂŠkkel kapcsolatban eddig tett előkĂŠszĂźletek megĂŠrettek a vĂŠgső dĂśntĂŠsre a beruhĂĄzĂĄsrĂłl, amely az ĂŠv első felĂŠben megszĂźlethet – mondta Fischer.
 Werner Auli, az OMV gĂĄzĂźzletĂĄgĂĄnak vezetője előző nap azt mondta, az idei dĂśntő ĂŠv lesz a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk szempontjĂĄbĂłl.

Fischer, a Nabucco konzorciumban rĂŠsztvevő OMV ĂŠs RWE vĂĄllalatok lobbistĂĄja az APA osztrĂĄk hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg tudĂłsĂ­tĂĄsa szerint nagy előrelĂŠpĂŠsnek tartja az EurĂłpai BizottsĂĄg kĂśzelmĂşltbeli azerbajdzsĂĄni lĂĄtogatĂĄsa alkalmĂĄval megszĂźletett EU-azeri megĂĄllapodĂĄst. Az esetleges ĂŠszak-iraki fĂśldgĂĄzforrĂĄsokat illetően Ăłvatosan nyilatkozott Fischer. “Úgy tűnik, ErbĂ­l (az autonĂłm rĂŠgiĂł kĂśzpontja) ĂŠs Bagdad kĂśzĂśtt a megfelelő irĂĄnyba haladnak a kapcsolatok” – mondta.

Auli szerint akkor dĂśntenek vĂŠglegesen a beruhĂĄzĂĄsrĂłl, ha az azerbajdzsĂĄni Sah-Deniz-II gĂĄzmezőről elegendő gĂĄzt tudnak lekĂśtni a Nabucco szĂĄmĂĄra. Mint elmondta, jelenleg kemĂŠny tĂĄrgyalĂĄsokat folytatnak a gĂĄzmező kiaknĂĄzĂĄsĂĄĂŠrt felelős konzorciummal, ĂŠs ennek mĂĄrcius vĂŠgi lezĂĄrĂĄsĂĄn dolgoznak.

BĂĄr Auli mĂŠg feltĂŠtelesen fogalmazott, az EurĂłpai BizottsĂĄg (EB) keddi nyilatkozata szerint mĂĄr biztosĂ­tott a Nabucco fĂśldgĂĄzvezetĂŠk ellĂĄtĂĄsa: a Kaszpi-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠnek fĂśldgĂĄzkitermelő orszĂĄgai tĂĄmogatjĂĄk az orosz forrĂĄsoktĂłl fĂźggetlen projektet ĂŠs konkrĂŠt Ă­gĂŠretet tettek fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsra. GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi biztos szerint a Nabucco-projekt “kettő vagy hĂĄrom ĂŠven belĂźl” megindulhat, a szĂźksĂŠges fĂśldgĂĄzmennyisĂŠget pedig azeri ĂŠs tĂźrkmĂŠn forrĂĄsbĂłl fedezik majd.