close
Brüsszel szerint biztosított a Nabucco ellátása
Egyéb - Gáz

Brüsszel szerint biztosított a Nabucco ellátása

Az EurĂłpai BizottsĂĄg (EB) szerint biztosĂ­tott a Nabucco fĂśldgĂĄzvezetĂŠk ellĂĄtĂĄsa, a Kaszpi-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠnek fĂśldgĂĄzkitermelő orszĂĄgai tĂĄmogatjĂĄk az orosz forrĂĄsoktĂłl fĂźggetlen projektet ĂŠs konkrĂŠt Ă­gĂŠretet tettek fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsra – mondta kedden GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi biztos. A biztos szerint a Nabucco-projekt “kettő vagy hĂĄrom ĂŠven belĂźl”
megindulhat, a szĂźksĂŠges fĂśldgĂĄzmennyisĂŠget pedig azeri ĂŠs tĂźrkmĂŠn
forrĂĄsbĂłl fedezik majd.

Ilham Aliyev azerbajdzsĂĄni elnĂśk akĂĄr ĂŠvi 21 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt is hajlandĂł biztosĂ­tani a kĂśvetkező 5-8 ĂŠvben. TĂźrkmenisztĂĄn ĂŠvente 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, vagy azt meghaladĂł gĂĄzmennyisĂŠg szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra tett Ă­gĂŠretet. A Nabucco 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄsĂĄnak kihasznĂĄltsĂĄga Ă­gy biztosĂ­tott – mondta Oettinger.

Megfigyelők szerint az utĂłbbi időben vontatottan haladt előre a vezetĂŠk Ăźgye, mert AzerbajdzsĂĄn ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn nem foglalt egyĂŠrtelműen ĂĄllĂĄst, vĂŠlhetően a Gazprom helyzetĂŠnek gyengĂźlĂŠsĂŠtől tartĂł oroszok nyomĂĄsa miatt. Az idĂŠn januĂĄr kĂśzepĂŠn aztĂĄn az EB ĂŠs az azeri vezetĂŠs ĂĄttĂśrĂŠsnek szĂĄmĂ­tĂł fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt – Ă­rta brĂźsszeli jelentĂŠsĂŠben a dpa nĂŠmet hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg.

A Nabucco az elkĂŠpzelĂŠsek szerint a Kaszpi-tenger tĂŠrsĂŠgĂŠből Nyugat-EurĂłpĂĄba szĂĄllĂ­t majd fĂśldgĂĄzt. A 3 ezer kilomĂŠter hosszĂş vezetĂŠk TĂśrĂśkorszĂĄgbĂłl indul, ĂĄthalad BulgĂĄriĂĄn, RomĂĄniĂĄn ĂŠs MagyarorszĂĄgon, majd az ausztriai BaumgartennĂŠl vĂŠgződik. A projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄra hat cĂŠg, kĂśztĂźk a magyar Mol Nyrt.  konzorciumot alapĂ­tott. A vezetĂŠk lefektetĂŠse a menetrend szerint 2012-ben kezdődik, a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs 2015-ben indulhat meg. A Nabucco 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄsa nagyjĂĄbĂłl a kĂŠtszerese MagyarorszĂĄg ĂŠves fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄsĂĄnak.