close
Felfüggesztik az amerikai Callaway atomerőmű új blokkjának tervezését
Atom - Blog - Egyéb

Felfüggesztik az amerikai Callaway atomerőmű új blokkjának tervezését

Az amerikai AmerenUE szolgĂĄltatĂł megerősĂ­tette, hogy felfĂźggeszti a Missouri ĂĄllambeli Callaway atomerőmű tovĂĄbbi reaktorblokkal valĂł bővĂ­tĂŠsĂŠnek tervĂŠt a pĂŠnzĂźgyi ĂŠs szabĂĄlyozĂĄsi bizonytalansĂĄgok miatt.

Az Ameren Corporation leĂĄnyakĂŠnt műkĂśdő cĂŠg elmondta, hogy kĂŠrte a tiszta ĂŠs megĂşjulĂł energetikai lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozĂł tĂśrvĂŠnytervezet kĂŠszĂ­tőit, hogy vonjĂĄk vissza javaslataikat. Az AmerenUE szerint az eredeti jogszabĂĄlyverziĂł lehetővĂŠ tette volna a hatĂłsĂĄgok szĂĄmĂĄra, hogy engedĂŠlyezzĂŠk a tiszta, kĂśztĂźk a nukleĂĄris energia bővĂ­tĂŠsĂŠnek finanszĂ­rozĂĄsĂĄt Missouriban. A javasolt jogszabĂĄly egy rĂŠsze (construction work in progress, CWIP) lehetővĂŠ tette volna a szolgĂĄltatĂłk szĂĄmĂĄra, hogy a finanszĂ­rozĂĄsba előre bevonjĂĄk a leendő vĂĄsĂĄrlĂłkat.

Az AmerenUE vezetője, Thomas Voss szerint sok kĂŠpviselő ĂŠs szenĂĄtor megĂŠrtette, hogy erre szĂźksĂŠg van az ĂĄllam biztonsĂĄgos ĂŠs fĂźggetlen energiaellĂĄtĂĄsa ĂŠrdekĂŠben, ĂŠs hogy egyben ez a legjobb finanszĂ­rozĂĄsi mĂłdszer Missouriban, ugyanakkor a jelenleg az ĂĄllami szenĂĄtorok ĂĄltal tĂĄrgyalt verziĂłbĂłl mĂĄr kivettĂŠk ezt a rĂŠszt. Az AmerenUE 2008 jĂşliusĂĄban adta be a kombinĂĄlt ĂŠpĂ­tĂŠsi ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsi engedĂŠlykĂŠrelmĂŠt az amerikai szĂśvetsĂŠgi hatĂłsĂĄghoz egy 1600 megawattos tovĂĄbbfejlesztett atomerőműre (Evolutionary Power Reactor – US EPR), amely a jelenlegi egyblokkos Callaway erőmű mellett Ăźzemelne.