close
Elemzők: nem lesz gáz a gázzal!
Blog - Egyéb - Gáz

Elemzők: nem lesz gáz a gázzal!

Nagyon valószínűtlennek nevezték az Európai Unióba irányuló, Ukrajnán keresztül továbbított orosz földgázszállítmányok leállását keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai az ukrajnai válságról összeállított tanulmányukban kiemelték, hogy az orosz export leállása ellentétes lenne a Gazprom földgázipari csoport és az EU közötti hatályos szerződésekkel, és az orosz fél részéről sem tapasztalható az európai szállítások leállítására utaló szándék. A ház londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a Gazprom és az ukrán Naftohaz május végéig megállapodásra jut egy olyan szerződésről, amely a 400-499 dollár/ezer köbméter ársáv alsó régióiban rögzíti az Ukrajnának szánt orosz földgáz árát a jelenlegi 485 dollár helyett.

Az nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország hajlandó lenne az előző, Viktor Janukovics vezette ukrán rezsimnek megadott 285,50 dolláros kedvezményes ár közelébe lemenni, mert abban az árban “politikai megállapodások” is voltak, amelyek most már nem teljesíthetők – áll az elemzésben. A cég által valószínűsített forgatókönyv az, hogy Oroszország és Ukrajna valahol “középen”, 430 dolláros árfolyamban állapodik meg. Ez a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint Ukrajna számára az idén egymilliárd dolláros, 2015-ben 1,9 milliárd dolláros megtakarítást eredményezhetne a mostani árhoz képest.

A ház másik forgatókönyve, amelynek alapján Oroszország fenntartja ugyan a 485 dolláros árat, de Ukrajna 10 milliárd köbméter földgázt importál Szlovákián keresztül az európai importőröknek felszámított 380 dolláros áron, 1,1 milliárd dollár körüli megtakarítást eredményezne Ukrajnának. Azt más nagy londoni házak is valószínűtlennek tartják, hogy az orosz-ukrán földgázvita miatt leállnának az Európai Uniónak szánt orosz szállítások, mivel ezt citybeli vélemények szerint az orosz gazdaság súlyosan megszenvedné.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászainak legutóbbi elemzése szerint Nyugaton kialakult egy olyan nézet, hogy Európa többet veszíthet, ha a szankciókra válaszul Moszkva hasonló intézkedésekkel vágna vissza, például az energiahordozó-export terén.

A cég elemzői azonban nem értenek egyet ezzel a nézettel. Tanulmányuk szerint igaz, hogy az orosz gazdaság nettó külföldi befektetői pozíciója – hozzávetőleg 150 milliárd dollár erejéig – pozitív, a folyómérleg-egyenleg többletben van, az államháztartási mérleg csaknem kiegyensúlyozott, a közadósság-ráta pedig nemzetközi mércével mérve csekély.

Mindez azonban éppen a nyersolaj- és a földgázexportra épül. A két energiahordozó exportja adja a teljes orosz kivitel csaknem kétharmadát és az államháztartási bevételek felét. Ráadásul – jóllehet Kína is egyre fontosabb fogyasztó – Oroszország fő exportpiaca továbbra is Európa – állt a Capital Economics elemzésében. A ház saját becslése szerint az Európába irányuló orosz nyersolaj- és földgázexport éves értéke 230 milliárd dollár körüli. Ez az orosz hazai össztermék (GDP) 10 százalékával egyenlő.

A legnagyobb figyelem arra irányul, hogy Európa mennyire sebezhető lenne, ha Oroszország a szankciók kiszélesítésére a csapok elzárásával válaszolna. Viszonylag kevés figyelem összpontosul azonban arra, hogy Oroszország mennyire rá van utalva a nyersolaj- és a földgázexportból eredő bevételekre – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.