close
El Baradei szerint az orosz javaslat megoldást jelenthet az iráni atomprogram vitában
Atom - Egyéb

El Baradei szerint az orosz javaslat megoldást jelenthet az iráni atomprogram vitában

Az ENSZ Atomenergia Ügynökségének vezetője, El Baradei reményét fejezte ki csütörtökön Davosban, hogy az orosz javaslat segíthet az iráni nukleáris kutatások és urándúsítási tevek körüli konfliktus megoldásában.Az orosz javaslat értelmében Oroszország területén történne az iráni nukleáris fűtőanyag dúsítása. Putyin elnök álláspontja szerint a világméretű intézményrendszert kellene kialakítani abból a célból, hogy minden érdekelt ország hozzájuthasson a nukleáris energiához, megfelelő garanciákkal arra, hogy a non-proliferációs rendszer nyomon követhető és betartatható.

El Baradei a Világgazdasági Fórum idei rendezvényén elégedettségét fejezte ki az iráni atomügyi főtárgyaló, Ali Larijani beszéde után, amelyben a főtárgyaló pozitívan értékelte az orosz területen történő dúsításra vonatkozó javaslatot.

Az EU is szorgalmazza, hogy Irán fogadja el az orosz javaslatot, amelyet Wolfgang Schüssel osztrák kancellár nagyon ésszerűnek minősített a Dominique de Villepin, francia miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Davosban.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.