close
Gazprom: Ukrajna 326 millió köbméter földgázt csapolt le
Egyéb - Gáz

Gazprom: Ukrajna 326 millió köbméter földgázt csapolt le

A hideg időjárás beköszöntése óta eltelt időszakban Ukrajna 326 millió köbméter földgázt vett el az Európának szánt orosz tranzitgázból – jelentette be a Gazprom gázmonopólium. Ukrajna naponta 80 millió köbméter csapolt le – közölte az orosz vállalat.A proUA internetes kiadvány szerint a Gazpromnál közölték, hogy nem nyugszanak bele az ukrajnai csapolásokba. Megértjük, hogy hideg van, de nem csak Ukrajnában van rendkívüli hideg – mondták a gázmonopóliumnál, majd hozzátették, hogy Oroszország most a belföldi és a külföldi felhasználóknak egyaránt több földgázt szállít, de abba nem nyugszik bele, hogy az Európának szánt földgáz egy része még Ukrajna nyugati határáig sem jut el, mert közben lecsapolják. Senki nem adott engedélyt Ukrajnának hasonló tevékenységre – jelentették ki a Gazpromnál.

A Gazprom szerint Ukrajna már szerdán kimerítette januári gázkvótáját. Olekszij Ivcsenko, a Naftogaz vezére elismerte, hogy a hideg okozta túlfogyasztás miatt több gázt vettek el a szerződéses mennyiségnél, és jelezte: Ukrajna a többletfogyasztásért nagyobb árat fog fizetni, ahogyan a szerződések előírják.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.