close
Egyszerűsítik a zöld fejlesztések engedélyezését
Egyéb - Megújuló

Egyszerűsítik a zöld fejlesztések engedélyezését

Az első fĂŠlĂŠv vĂŠgĂŠre befejezik a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok kiaknĂĄzĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄs egyszerĹąsĂ­tĂŠsĂŠt ĂŠs ezzel pĂĄrhuzamosan folyik azoknak az energiahatĂŠkonysĂĄgi csomagoknak az ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄsa is, amelyek finanszĂ­rozĂĄsĂĄt a tőkepiacokrĂłl tervezi MagyarorszĂĄg – mondta Olajos PĂŠter, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium helyettes ĂĄllamtitkĂĄra az MTI-nek.

A zöldgazdaság fejlesztéséért és a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a jelenlegi mintegy 50 féle engedélyt 10 körülire szeretnék csökkenteni, hogy a megújuló energiaforrások kiaknázásába történő befektetés versenyképes legyen legalább régiós szinten. Olajos Péter emlékeztetett arra, hogy a  Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv 2020-ig 14,65 százalékban határozza meg a megújuló energia arányát a felhasznált primer energiából és a becslések szerint ehhez mintegy 1.500 milliárd forint beruházás szükséges.

A cselekvĂŠsi terv rĂŠsze az energiahatĂŠkonysĂĄg- ĂŠs takarĂŠkossĂĄg ĂśsztĂśnzĂŠse is. Az erre fordĂ­thatĂł korĂĄbbi pĂŠnzĂźgyi forrĂĄsok, az operatĂ­v programok napjainkra kimerĂźltek, ezĂŠrt szĂźksĂŠges a tőkepiacokhoz fordulni. Mint magyarĂĄzatkĂŠnt hozzĂĄfĹązte, a nemzetkĂśzi pĂŠnzintĂŠzetek, a befektetĂŠsi bankok ĂŠs a kĂźlĂśnbĂśző alapok nyitottak az ilyen beruhĂĄzĂĄsok finanszĂ­rozĂĄsĂĄra, ha azok megfelelő mĂŠretĹąek. “EzĂŠrt kĂźlĂśnbĂśző befektetĂŠsi csomagokat kĂŠszĂ­tĂźnk elő, ĂŠs ezekről vĂĄrhatĂłan mĂĄr a nyĂĄron tĂĄrgyalĂĄsokat kezdĂźnk a piaci szereplőkkel” – mondta Olajos PĂŠter. PĂŠldakĂŠnt a 260 fĂźrdő ĂŠs a meglĂŠvő 71 kĂłrhĂĄz energetikai korszerĹąsĂ­tĂŠsĂŠt emlĂ­tette egy-egy csomagkĂŠnt. Ez a kĂŠt terĂźlet ugyanis nagysĂĄgrendileg mintegy 100-100 milliĂĄrd  forint beruhĂĄzĂĄst jelentene, ami mĂĄr elĂŠri a befektetĂŠsi bankok, alapok, nemzetkĂśzi pĂŠnzintĂŠzetek “ingerkĂźszĂśbĂŠt”.

A helyettes ĂĄllamtitkĂĄr szĂłlt arrĂłl is, hogy a megĂşjulĂł energetikĂĄba kĂśzvetlenĂźl eurĂłpai uniĂłs forrĂĄsok bevonĂĄsĂĄt is tervezik. Ennek egyik pĂŠldĂĄjakĂŠnt emlĂ­tette, hogy vĂĄrhatĂłan februĂĄr elejĂŠn dĂśntenek arrĂłl a hĂĄrom projektről, amit a magyar kormĂĄny tĂĄmogat az EurĂłpai UniĂłnak az innovatĂ­v ĂŠs alternatĂ­v energia technolĂłgiĂĄkra kiĂ­rt NER300-as pĂĄlyĂĄzatĂĄn. Ezen a pĂĄlyĂĄzaton az EU maradĂŠk 300 milliĂł egysĂŠgnyi szĂŠn-dioxid kvĂłtĂĄjĂĄnak eladĂĄsĂĄbĂłl befolyĂł Ăśsszeget osztjĂĄk szĂŠt. Jelenleg a kvĂłta ĂĄra 14  eurĂł kĂśrĂźl van egysĂŠgenkĂŠnt – jegyezte meg Olajos PĂŠter.

Az energiahatĂŠkonysĂĄg ĂŠs -takarĂŠkossĂĄg terĂŠn 2011 első felĂŠben kidolgozzĂĄk a 2020-ig tartĂł stratĂŠgiĂĄt. A korĂĄbban a parlament ĂĄltal jĂłvĂĄhagyott – 2008-2016-ra szĂłló  – stratĂŠgiĂĄt az EurĂłpai UniĂł ĂşjraĂ­ratja – mondta Olajos PĂŠter. HozzĂĄfĹązte: Ăşj elemek is belekerĂźlnek, amire pĂŠldakĂŠnt az EU ĂŠpĂźletenergetikai  direktĂ­vĂĄjĂĄt emlĂ­tette. Olajos PĂŠter kĂśzĂślte,  az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben ebben a tĂŠmakĂśrben is egyszerĹąsĂ­tik az engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsokat.