close
A szaktárca vizsgálja Lázár János javaslatát
Egyéb - Megújuló

A szaktárca vizsgálja Lázár János javaslatát

VizsgĂĄlja a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium azt a LĂĄzĂĄr JĂĄnos fideszes kĂŠpviselő ĂĄltal mĂşlt pĂŠnteken benyĂşjtott mĂłdosĂ­tĂł javaslatot, ami az eredeti javaslathoz kĂŠpest tovĂĄbb mĂŠrsĂŠkelnĂŠ a hővel kapcsolt ĂŠs a megĂşjulĂł ĂĄramtermelĂŠs tĂĄmogatĂĄsĂĄt – kĂśzĂślte a tĂĄrca az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre pĂŠnteken.

A kĂśzlemĂŠny szerint “a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium vizsgĂĄlja a T/1941/6. szĂĄmon az OrszĂĄggyĹąlĂŠshez benyĂşjtott mĂłdosĂ­tĂł javaslatokat. A minisztĂŠrium vonatkozĂł szakmai ĂĄllĂĄspontjĂĄt hamarosan nyilvĂĄnossĂĄgra hozza.”

Az egyes energetikai témájú törvények módosításához benyújtott javaslat a 2010. december 1-jén hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatáshoz képest 25 százalékkal mérsékelné a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedne 2012. január elsejétől. A képviselői javaslatban új elem, hogy a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is csökkentik, mégpedig a fentiekkel azonos arányban.

A mĂłdosĂ­tĂł javaslat cĂŠlja az indoklĂĄs szerint az, hogy “a kĂśtelező ĂĄtvĂŠtel rendszere kiterjesztĂŠsre kerĂźljĂśn a megĂşjulĂł energiĂĄt termelő erőmĹąvek ĂĄltal – kĂźlĂśnĂśsen a biomasszĂĄbĂłl – termelt villamos energiĂĄra, tovĂĄbbĂĄ biztosĂ­tsa az erőmĹąvek ĂĄltal felhasznĂĄlt faanyag, illetve a fakitermelĂŠskor keletkező, jelenleg nem hasznosĂ­tott hulladĂŠk racionĂĄlis ĂŠs hatĂŠkony energetikai cĂŠlokra tĂśrtĂŠnő felhasznĂĄlĂĄsĂĄt, figyelemmel az erdők fokozott vĂŠdelmĂŠre, szakszerĹą kezelĂŠsĂźkre, valamint az erdők ĂĄllapotĂĄnak javĂ­tĂĄsĂĄra.”