close
Átalakul a zöldenergiák támogatási rendszere
Egyéb - Megújuló

Átalakul a zöldenergiák támogatási rendszere

Elsősorban a kismĂŠretű ĂŠs helyi ellĂĄtĂĄst biztosĂ­tĂł, decentralizĂĄlt megĂşjulĂł erőműveket szĂĄndĂŠkozik tĂĄmogatni a kormĂĄny a nemzeti cselekvĂŠsi terv alapjĂĄn – tĂĄjĂŠkoztatta Olajos PĂŠter, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium helyettes ĂĄllamtitkĂĄra az MTI-t. A klĂ­mapolitikĂĄĂŠrt is felelős helyettes ĂĄllamtitkĂĄr emlĂŠkeztetett arra, hogy 2020-ig 14,65 szĂĄzalĂŠkra tervezik nĂśvelni a megĂşjulĂł energia arĂĄnyĂĄt a primer energia felhasznĂĄlĂĄsban. 
Olajos PĂŠter a hagyomĂĄnyos energia ĂĄrĂĄnak drasztikus emelkedĂŠse ĂŠs a kĂŠszletek kimerĂźlĂŠse miatt nagy jelentősĂŠget tulajdonĂ­t az alternatĂ­v energiĂĄnak is: annak, ami nem az atom-, a megĂşjulĂł vagy a fosszilis energia kĂśrĂŠbe tartozik.

Jelenleg a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli rendszeren (kĂĄt) keresztĂźl kapnak tĂĄmogatĂĄst a megĂşjulĂł energiĂĄt hasznosĂ­tĂł ĂĄramtermelők. A nagy erőművek viszont, amelyek megĂşjulĂł energiĂĄt, pĂŠldĂĄul biomasszĂĄt hasznĂĄlnak, nem elĂŠg hatĂŠkonyak, mindĂśssze 14-16 szĂĄzalĂŠkos hatĂĄsfokkal műkĂśdnek.

Olajos PĂŠter kĂśzlĂŠse szerint elsősorban a 20 megawatt alatti, helyi, decentralizĂĄlt megĂşjulĂł erőművek termelĂŠsĂŠt tĂĄmogatnĂĄk, mĂŠgpedig a kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli rendszer ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄval, amiben az egyik fő szempont a hatĂŠkonysĂĄg lesz.

A biogĂĄz felhasznĂĄlĂĄsĂĄval kapcsolatban a helyettes ĂĄllamtitkĂĄr rĂĄmutatott, hogy ebben az energiafajtĂĄban – ĂŠppen a tĂĄrolhatĂłsĂĄga miatt – mĂŠg sok lehetősĂŠg van. JĂł pĂŠldakĂŠnt emlĂ­tette, hogy a biogĂĄz- ĂŠs a fĂśldgĂĄzipar szereplői megkezdtĂŠk a tĂĄrgyalĂĄsokat arrĂłl, hogy mikĂŠnt lehetne a biogĂĄzt alkalmassĂĄ tenni arra, hogy  fĂśldgĂĄzvezetĂŠken szĂĄllĂ­tsĂĄk.

A helyettes ĂĄllamtitkĂĄr jĂł esĂŠlyt lĂĄt a napelemek elterjedĂŠsĂŠre is, mivel ezek hatĂŠkonysĂĄga az elmĂşlt ĂŠvekben nĂśvekedett, az ĂĄruk viszont rohamosan csĂśkken. Olajos PĂŠter jelezte, hogy tĂĄvol-keleti befektetőkkel tĂĄrgyal magyarorszĂĄgi napelem- gyĂĄrtĂĄsĂĄrĂłl, ĂŠs megjegyezte, hogy a Sanyo cĂŠg Dorogon jelentősen bővĂ­tette napelem-Ăśsszeszerelő kapacitĂĄsait.

Fontos – mondta Olajos PĂŠter – az innovĂĄciĂł a megĂşjulĂł energiĂĄban is. A magyar villamosenergia-rendszer rugalmatlan, Ă­gy a megĂşjulĂł energiĂĄbĂłl nem minden esetben kellene ĂĄramot előĂĄllĂ­tani. Lehetne pĂŠldĂĄul a napenergiĂĄt hidrogĂŠn előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄlni, amely a gĂŠpkocsik meghajtĂĄsĂĄra lenne alkalmas.

Az alternatĂ­v energia kĂśzĂśtt emlĂ­tette Olajos PĂŠter, OlĂĄh GyĂśrgy felfedezĂŠsĂŠt a metanol felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl. A Nobel-dĂ­jas magyar kĂŠmikus vezetĂŠsĂŠvel fejlesztettĂŠk ki az energiacellĂĄt, amely felvĂĄlthatja a hagyomĂĄnyos energiaforrĂĄsokat.