close
Csökkent Dél-Szudán olajkitermelése
Egyéb - Olaj

Csökkent Dél-Szudán olajkitermelése

Jelentősen, mintegy negyedĂŠvel csĂśkkent a dĂŠl-szudĂĄni terĂźletek olajkitermelĂŠse, miutĂĄn Juba kikiĂĄltotta fĂźggetlensĂŠgĂŠt.

A komoly visszaesĂŠst a kĂŠpzett munkĂĄsok hiĂĄnya okozza – indokolta William Garjang a termĂŠszeti erőforrĂĄsokĂŠrt felelős miniszter. DĂŠl-SzudĂĄn jelentős olajkĂŠszletekkel rendelkezik, az orszĂĄg bevĂŠteleinek 98 szĂĄzalĂŠka a fekete aranybĂłl szĂĄrmazik. A fĂźggetlensĂŠg kikiĂĄltĂĄsa utĂĄn ugyanis az olajmezőkĂśn dolgozĂł legtĂśbb ĂŠszaki szĂĄrmazĂĄsĂş munkĂĄs elhagyta a terĂźletet.

A kitermelĂŠs azĂłta akadozik, mivel a dĂŠl-szudĂĄni kormĂĄnyzatnak nincsenek errőforrĂĄsai a szĂźksĂŠges karbantartĂĄsok elvĂŠgzĂŠsĂŠre. Mint William Garjang elmondta, van olyan olajkĂştjuk is, amelyet meg sem tudnak kĂśzelĂ­teni a karbantartĂł csapatok, mivel mocsaras terĂźleten fekszik ĂŠs utak, illetve megfelelő jĂĄrművek hĂ­jjĂĄn a javĂ­tĂĄsokat nem tudjĂĄk elvĂŠgezni.

KĂźlĂśn problĂŠmĂĄt okoz, hogy ugyan a korĂĄbbi SzudĂĄn olajmezőinek 75 szĂĄzalĂŠka az elszakadt dĂŠli terĂźleteken fekszik, a kiĂŠpĂ­tett olajvezetĂŠkek mind ĂŠszakra vezetnek, Port SzudĂĄn olajkikĂśtőjĂŠbe. Mivel a kĂŠt ĂĄllamnak mindeddig nem sikerĂźlt teljesen megĂĄllapodnia az olajbevĂŠtelek elosztĂĄsĂĄrĂłl, a dĂŠl-szudĂĄni kitermelĂŠs jelentős rĂŠsze csak komoly fennakadĂĄsokkal juthat el a vilĂĄgpiacra.

DĂŠl-SzudĂĄn vagy teljes nevĂŠn DĂŠl-szudĂĄni KĂśztĂĄrsasĂĄg (angolul Republic of South Sudan) kelet-afrikai orszĂĄg, egyben a kontinens legĂşjabb ĂĄllama, mely 2011. jĂşlius 9-ĂŠn vĂĄlt fĂźggetlennĂŠ SzudĂĄntĂłl, amelynek 2005 Ăłta autonĂłm tartomĂĄnya volt.