close
Uránt adna el Indiának Canberra
Atom - Egyéb

Uránt adna el Indiának Canberra

Feloldhatja az Indiával szemben fennálló uránkereskedelmi korlátozást Ausztrália, legalábbis erre utal a miniszterelnök nyilatkozata. Ausztrália 2008-ban vezetett be szankciókat Indiával szemben, mivel Új-Delhi megtagadta, hogy aláírja az atomsorompó-egyezményt.

“Értelmetlen dolog nukleĂĄris alapanyagokat szĂĄllĂ­tani az EgyesĂźlt Államoknak, JapĂĄnnak, ĂŠs KĂ­nĂĄnak, mikĂśzben ezt megtagadjuk IndiĂĄtĂłl” – jelentette ki Julia Gillard a The Age ausztrĂĄl napilapban megjelent kolumnĂĄs Ă­rĂĄsĂĄban. “India a vilĂĄg legnagyobb demokrĂĄciĂĄja, amely amellett, hogy jelentős gazdasĂĄgi partnerĂźnk is a csendes-ĂłceĂĄni rĂŠgiĂłban, osztja kĂśzĂśs ĂŠrtĂŠkeinket is” – Ă­rta Girrard, aki szerint itt az ideje, hogy pĂĄrtja felĂźlvizsgĂĄlja , modernizĂĄlja ezzel kapcsolatos nĂŠzeteit ĂŠs “szorosabbra fűzze” kapcsolatait IndiĂĄval.

A hirtelen pĂĄrtfordulĂĄs meglepően hat, hiszen ĂŠppen a miniszterelnĂśkĂśt tĂĄmogatĂł Labor Party volt az a politikai erő, amely a leghangosabban tĂĄmogatta az IndiĂĄval szemben bevezetendő urĂĄnkereskedelmi korlĂĄtozĂĄsokat 2008-ban, ĂŠs mĂŠg ez ĂŠv tavaszĂĄn is a miniszterelnĂśk Ăşgy nyilatkozott, hogy nem lĂĄtja indokoltnak a korlĂĄtozĂĄsok feloldĂĄsĂĄt. A fordulat azonban sokkal ĂŠrthetőbb, mivel az EgyesĂźlt Államok nemrĂŠgiben hozott tető alĂĄ egy megĂĄllapodĂĄst IndiĂĄval, amelyben kĂśtelezi magĂĄt, hogy segĂ­ti a hindu ĂĄllam bĂŠkĂŠs cĂŠlokat szolgĂĄlĂł nukleĂĄris iparĂĄnak fejlesztĂŠsĂŠt, valamint Kanada is jelezte, hogy hajlandĂł urĂĄnnal ellĂĄtni az ambĂ­ciĂłzus indiai fejlesztĂŠseket. Emellett ĂŠppen a nyĂĄron jelentettĂŠk be, hogy ĂłriĂĄsi urĂĄnkĂŠszleteket fedeztek fel India kĂśzĂŠpső rĂŠszĂŠn. (Energiainfo, jĂşlius 17.)

Az urĂĄnkincs jĂłl is jĂśn IndiĂĄnak, amely mĂĄr most is a vilĂĄg egyik legnagyobb atomerőműkapacitĂĄsĂĄval rendelkezik: jelenleg 20 nukleĂĄris reaktor Ăźzemel a szubtrĂłpusi orszĂĄgban ĂŠs tovĂĄbbi hĂŠt ĂĄll ĂŠpĂ­tĂŠs alatt. Új-Delhinek esze ĂĄgĂĄban sincs lemondani a nukleĂĄris energiĂĄrĂłl, ĂŠppen ellenkezőleg, a jelenlegi 5 ezer megawattos erőművi kapacitĂĄst 2020-ig megnĂŠgyszereznĂŠk, 20 ezer Megawattos nĂŠvleges teljesĂ­tmĂŠnyre.

AusztrĂĄlia, amely a vilĂĄg legnagyobb urĂĄntermelője (a globĂĄlis kitermelĂŠs 20 szĂĄzalĂŠka) ĂŠs a vilĂĄg legnagyobb urĂĄnkincsĂŠvel rendelkezik (a teljes ismert kĂŠszletek mintegy 40 szĂĄzalĂŠka) a jelek szerint nem tarthatja fent ĂĄllĂĄspontjĂĄt.

Canberra azĂŠrt vezette be a korlĂĄtozĂĄsokat Új-Delhivel szemben, mivel az megtagadta az atomsorompĂł egyezmĂŠny alĂĄĂ­rĂĄsĂĄt. A nukleĂĄris fegyverek terjedĂŠsĂŠt megakadĂĄlyozĂĄsĂĄra lĂŠtrejĂśtt egyezmĂŠny ugyanis India szerint diszkriminatĂ­v, mivel engedĂŠlyezi a nukleĂĄris fegyverek tĂĄrolĂĄsĂĄt azon orszĂĄgoknak, amelyek 1967 előtt fejlesztettĂŠk ki ezeket.