close
Csökken az energiafogyasztás
Áram - Egyéb

Csökken az energiafogyasztás

Kevesebb energiĂĄt hasznĂĄlnak fel a magyar fogyasztĂłk – erre utal tĂśbb adat is. A budapesti FőgĂĄz kimutatta, az elmĂşlt kĂŠt ĂŠvben 7-8 szĂĄzalĂŠkkal esett vissza a lakossĂĄgi gĂĄzfogyasztĂĄs, mĂ­g a Magyar Villamosenergia-ipari RendszerirĂĄnyĂ­tĂł (Mavir) szerint tavalyhoz kĂŠpest 1-2 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb ĂĄram fogyott idĂŠn.

Az energiafogyasztĂĄs csĂśkkenĂŠse mĂśgĂśtt elsősorban az ĂĄremelkedĂŠsek ĂĄllnak, de befolyĂĄsolĂł tĂŠnyező az energiatakarĂŠkossĂĄg elterjedĂŠse is. – A budapesti lakossĂĄgi fogyasztĂłk esetĂŠben a tarifadrĂĄgulĂĄs, a korszerű fűtĂŠsi rendszerek ĂŠs a szigetelĂŠs okozta a 7-8 szĂĄzalĂŠkos visszaesĂŠst – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt KovĂĄcs RichĂĄrd, a FőgĂĄz marketing vezetője. HozzĂĄtette, az elmĂşlt kĂŠt ĂŠv fordulĂłpontnak szĂĄmĂ­t. Eddig ugyanis a tapasztalat az volt, hogy egy dĂ­jemelĂŠst kĂśvetően hirtelen lecsĂśkkent, majd lassan visszaĂĄllt a fogyasztĂĄsi szint, most azonban a visszakorrigĂĄlĂĄs mĂĄr nem tĂśrtĂŠnt meg. KovĂĄcs RichĂĄrd az energiainfo.hu kĂŠrdĂŠsĂŠre nem kĂ­vĂĄnt jĂłslatokba bocsĂĄtkozni, mik a cĂŠg vĂĄrakozĂĄsai a kĂśvetkező ĂŠvekre, csupĂĄn annyit kĂśzĂślt: hosszabb tĂĄvon mindenkĂŠppen tovĂĄbbi csĂśkkenĂŠssel szĂĄmolnak.

A FőgĂĄz adatai mĂĄr kiszűrtĂŠk az időjĂĄrĂĄs torzĂ­tĂł hatĂĄsĂĄt, nem Ăşgy, mint a Mavir esetĂŠben. BĂĄr korĂĄbban Tari GĂĄbor vezĂŠrigazgatĂł kijelentette, egy ĂŠv alatt 1-2 szĂĄzalĂŠkos csĂśkenĂŠst tapasztaltak a villamosenergia-fogyasztĂĄs terĂŠn, nem zĂĄrhatĂł ki, hogy annak egy rĂŠsze az eltĂŠrő időjĂĄrĂĄsi kĂśrĂźlmĂŠnyekből adĂłdott.