close
Csúszik a Stokman projekt
Egyéb - Gáz

Csúszik a Stokman projekt

HiĂĄba az ĂĄresĂŠs, előbb-utĂłbb ĂşjbĂłl olyan olajĂĄrak alakulnak ki, amely mellett megindulhat a termelĂŠs a partoktĂłl 550 kilomĂŠterre lĂŠvő, orosz felsĂŠgvizeken lĂŠvő gĂĄzmezőn. Az ĂŠpĂ­tkezĂŠs Ăśnerőből ĂŠs banki hitelből indulna, 2010-ben. A StokmanrĂłl vezetĂŠkes ĂŠs cseppfolyĂłs gĂĄz is ĂŠrkezik majd.

Csak akkor ĂŠrdemes belefogni az ĂŠszaki-tengeri Stokman-gĂĄzmező gĂĄza kitermelĂŠsĂŠbe, ha az olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra 50-60 dollĂĄr, kĂśzĂślte a napokban Jurij Komarov, az orosz Gazprom tĂĄrsasĂĄgnak a Stokman gĂĄzmezőn folyĂł munkĂĄĂŠrt felelős vezetője. Komarov az ĂĄrakat illetően derűlĂĄtĂł, mint mondta, az olcsĂł olaj ĂŠs gĂĄz korszaka a mĂşltĂŠ. A beruhĂĄzĂĄs kĂśltsĂŠgeinek legalĂĄbb 30 szĂĄzalĂŠkĂĄt a Gazprom ĂŠs partnerei, a Total ĂŠs a StatoilHydro adnĂĄk Ăśssze, a tĂśbbit bankoktĂłl vĂĄrjĂĄk. A lelőhelynek annyi gĂĄza van, amennyit a vilĂĄg tĂśbb mint egy ĂŠve alatt felhasznĂĄl, a projekt 50 ĂŠvesnek Ă­gĂŠrkezik. A Gazpromnak szĂźksĂŠge is van rĂĄ, hiszen teljesĂ­tenie kell eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂĄsai kĂśtelezettsĂŠgeit, viszont oroszorszĂĄgi gĂĄzmezői lassan kimerĂźlnek. A Stokmanon az ĂŠpĂ­tkezĂŠs 2010-ben indulna, tehĂĄt kĂŠt ĂŠvvel kĂŠsőbb az eredetileg tervezettnĂŠl. Az ĂĄtadĂĄs 2013-ra vĂĄrhatĂł. 

A lelőhely a partoktĂłl 550 kilomĂŠterre talĂĄlhatĂł, ahonnan hĂĄrom, ilyen hosszĂş csĂśvet kell lefektetni, mert hĂĄrom platform ĂŠpĂźl majd a tengeren. Lesz egy fĂśldgĂĄz cseppfolyĂłsĂ­tĂł is. 

A beruhĂĄzĂĄs hĂĄrom szakaszbĂłl fog ĂĄllni, mindegyikben az ĂŠvi 23,7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres termelĂŠs elĂŠrĂŠse a cĂŠl. Esetleg lesz egy negyedik beruhĂĄzĂĄsi lĂŠpcső is. A teljes termelĂŠs ĂŠvi 95 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. A Stokmant 1988-ban fedeztĂŠk fel, de a szakmai felkĂŠszĂźltsĂŠg ĂŠs a pĂŠnz hiĂĄnya miatt a mai napig nem lĂĄttak hozzĂĄ a feltĂĄrĂĄsĂĄhoz.