close
Chavezzel erősit Moszkva ellen Minszk
Egyéb - Interjúk - Olaj

Chavezzel erősit Moszkva ellen Minszk

“FehĂŠroroszorszĂĄgban nem lesz olajhiĂĄny a kĂśvetkező 200 ĂŠvben” – Ă­gĂŠrte Chavez Alekszandr Lukasenko, FehĂŠrorosz elnĂśknek vasĂĄrnap, az pedig eskĂźdĂśtt, hogy ezt nem felejti el, ĂŠs Chavez nem fogja megbĂĄnni.  
A venezuelai elnĂśk ĂŠvi 10 milliĂł tonna kőolajat Ă­gĂŠrt Minszknek, s ezzel feltehetően jelentősen megerősĂ­tette FehĂŠroroszorszĂĄg pozĂ­ciĂłjĂĄt az OroszorszĂĄggal rĂŠg hĂşzĂłdĂł energetikai viszĂĄlyban. A szerződĂŠs rĂŠszleteit nem hoztĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgra, de szakĂŠrtők szerint nagyrĂŠszt barterről van szĂł, vagyis a kőolajĂŠrt Minszk bizonyos, első sorban haditechnikai szolgĂĄltatĂĄsokkal fizet, pĂŠldĂĄul Venezuela lĂŠgvĂŠdelmi rendszere ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄban valĂł rĂŠszvĂŠtellel.

Az évi 10 millió tonna kőolaj, amelyről a venezuelai és a fehérorosz elnök hétvégi látogatásán született megállapodás, mintegy felét teszi ki a fehérorosz olajfinomítók kapacitásának, s jelentős bevételeket hozhat Minszknek. A fehéroroszországi olajfinomító és petrokémiai ipar jövedelme a tizedére csökkent, amióta Oroszország az év elején elkezdte teljes összegben beszedni a szomszéd országtól az olajra és származékaira kirótt vámot.

Lukasenko augusztusban beismerte, hogy az olajfinomítás, a belső ellátás és az export létkérdés országa számára, amelynek szuverenitása és függetlensége múlik ezen. 
Minszk az orosz szállítások alternatíváit Kazahsztánban, Iránban és Azerbajdzsánban kereste, de a szakértők egyhangú megítélése szerint a venezuelai projekt Minszk számára a lehető legjobb megoldás, a venezuelai kőolaj ugyanis az orosznál jobb minőségű, feldolgozása kevesebb energiát igényel és a végtermékek is jobb minőségűek. Emellett olcsóbb is: az első szállítmány májusban tonnánként 656 dollárba került, míg a vámmal terhelt orosz kőolaj ára tonnánként 800 dollár. Emellett nem zárható ki, hogy Minszk Venezuelától még kedvezőbb áron kaphatja majd a kőolajat.

A hétvégén született megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, de szakértők szerint nagyrészt barterről van szó, vagyis a kőolajért Minszk bizonyos, első sorban haditechnikai szolgáltatásokkal fizet, például Venezuela légvédelmi rendszere átalakításában való részvétellel. 
Politológusok hozzáteszik, hogy Moszkva, ahol a múlt héten kilencedik alkalommal fogadták Chavezt, aligha örül a megállapodásnak. 


Az orosz elemzők korĂĄbban kĂŠtkedĂŠssel szĂłltak a lehetősĂŠgről, hogy Minszk venezuelai kőolajhoz jusson, ĂŠs a legtĂśbb nyilatkozĂł tovĂĄbbra sincs meggyőződve arrĂłl, hogy valĂłs ĂŠs tartĂłs egyĂźttmĹąkĂśdĂŠs alakul ki. A kĂŠtelyeket rĂŠszben a kĂŠt ĂĄllamfő szemĂŠlyisĂŠge kelti: kĂŠt tekintĂŠlyelvĹąnek ĂŠs kalandornak tartott vezĂŠr ĂĄllapodott meg, s mindkettő előtt elnĂśkvĂĄlasztĂĄs ĂĄll – Lukasenka decemberben, Chavez egy ĂŠv mĂşlva mĂŠrettetik meg -, amint azonban egyikĂźk elveszti pozĂ­ciĂłjĂĄt, a megĂĄllapodĂĄsok Ăśsszeomlanak.

A most megkötött, három évre szóló szerződés, illetve az abban rögzített folyamatos szállítások máris konkurenciaharcot indítottak el a balti és az ukrajnai kikötők között. Chavez látogatása előtt Minszk már megállapodott Kijevvel az Odessza-Brodi vezeték áramlási irányának megfordításáról, hogy ezen jusson el a venezuelai kőolaj a kikötőből a fehérorosz finomítókhoz, a próbamenetet december elejére tervezik.

Erre mĂĄr reagĂĄlt a Kreml is: Szergej Smatko energiaĂźgyi miniszter figyelmeztette UkrajnĂĄt, hogy egyeztesse az orosz fĂŠllel a technolĂłgiai rĂŠszleteket. A megfordĂ­tĂĄs ugyanis tĂśbb jelentős orosz konszern – Ă­gy a TNK-BP ĂŠs a Transneft – ĂŠrdekeit sĂŠrtheti.

Jurij Bojko ukrĂĄn energiaĂźgyi miniszter vĂĄlaszĂĄt az ukrĂĄn sajtĂł idĂŠzte: orszĂĄga szĂĄmĂĄra igen fontos az energiahordozĂłk szĂĄllĂ­tĂĄsa, s ezĂŠrt az ezzel ĂśsszefĂźggő kĂŠrdĂŠst kompromisszumos Ăşton szĂĄndĂŠkoznak megoldani, de hangsĂşlyozzĂĄk, hogy jogukban ĂĄll az Ukrajna szĂĄmĂĄra leginkĂĄbb gazdasĂĄgos megoldĂĄst vĂĄlasztani, ĂŠs minden esetben a nemzeti ĂŠrdekeket fogjĂĄk előtĂŠrbe ĂĄllĂ­tani – mondta.