close
Bush nem alkuszik Kiotó ügyében
Áram - Egyéb - Emisszió

Bush nem alkuszik Kiotó ügyében

Edinburgh-ban gyülekeznek a tüntetők a szerdán kezdődő G8-as csúcs előtt.
Miközben Tony Blair brit kormányfő Szingapúrban a 2012-es olimpia rendezési jogáért kampányol, Nagy-Britannia készülődik a legfejlettebb ipari államok és Oroszország szerdán kezdődő csúcsértekezletére – írja a Népszava.A G8-as csúcs előtt adott nyilatkozatában George W. Bush amerikai elnök közölte: nem tesz engedményt a globális felmelegedéssel kapcsolatos politika terén. A skóciai Edinburgban nagy a rendőri készültség, mivel gyülekeznek az Afrika megsegítéséért, illetve a G8-as találkozók ellen hagyományosan tüntető globalizációellenes erők.

Lázasan dolgoztak a háttérben a szakértők, hogy elkerüljék a nyílt szakítást a G8-as csúcson. A brit házigazdák két témát állítottak a találkozó középpontjába: Afrika megsegítését és a kiotói célkitűzések előmozdítását. Az Egyesült Államok kivonult a kiotói megállapodásból, és sokáig azt sem tartották kizártnak, hogy – a G8-as találkozók történetében először – az amerikai elnök aláírása hiányozni fog a környezetvédelmi zárónyilatkozatról. A Financial Times értesülése szerint már megállapodtak a nyilatkozat szövegében. A Reuters úgy tudja, hogy a nyilatkozat azonban csak a célkitűzések minimumát tartalmazza.

A nyolcak a skóciai Gleneaglesben, egy luxusszállodában tárgyalnak szerdától, a tüntetők viszont már szombat óta gyülekeznek a közeli Edinburghban, ahol megerősítették a rendőri készültséget. A Live 8 koncertsorozat szervezőinek felhívása nyomán már a hétvégén több mint kétszázezres békés felvonulást tartottak Afrika megsegítését sürgetve a skóciai városban, szerdára egymilliósra is nőhet a tömeg. A globalizációellenes tüntetők tegnap többször is összetűztek a rendőrökkel.

Afrika problémáiról tárgyaltak tegnap az Afrikai Unió ötödik csúcsértekezletén a líbiai Szirt városában. Kofi Annan főtitkár a tanácskozáson jelentette be az ENSZ demokrácia alapjának felállítását. Bár az 53 államot tömörítő AU tagjainak többsége üdvözölte a G8-as csúcs célkitűzéseit, Moamar Kadhafi líbiai elnök, a tanácskozás házigazdája úgy vélekedett: Afrikán nem segít, hogy “nyugati segélyekért koldul”.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.