close
Az USA és Oroszország most Prágában csap össze
Atom - Egyéb

Az USA és Oroszország most Prágában csap össze

A temelini atomerőmű bővítéséért folyik a harc az Atomsztrojexport és a Westinghouse között. Utóbbiért Hillary Clintot lobbizott a hét elején Prágában.

Jobban járna Csehország, ha az amerikai Westinghouse vállalatot bízná meg a 10 milliárd dolláros atomerőmű-beruházással az orosz Atomsztrojexport helyett, erről igyekezett meggyőzni vendéglátóit Hillary Clinton a hét eleji prágai látogatásán. Az Egyesült Államok külügyi államtitkára és küldöttséges szerint a Temelin-erőmű 9000 munkahelyet hozhatna az USÁ-nak és növelhetné Csehországnak az Oroszországtól való energiafüggetlenedését, ha a Westinghouse mellett dönt.

A látogatást megelőző héten a cseh CEZ vállalat bejelentette, hogy a jelenleg 2000 megawattos temelini atomerőművét bővítené, ezzel Csehország eddigi legnagyobb energetikai vállalkozásává téve. Az orosz Atomsztrojexport egy cseh vállalattal közös konzorciummal pályázik, a Westinghouse a japán Toshiba leányvállalata. Amerikai források szerint a tárgyalás a pályázatokról már decemberben elkezdődhet.

Hillary Clinton hétfőn Petr Necas miniszterelnökkel és Kare Schwarzenberg külügyminiszterrel találkozott, ezen a megbeszélésen lobbizott a Westinghouse-ért. Nem csak az amerikai munkahelyek teremtése és az amerikai vállalatok miatt lenne jó üzlet, hanem az energiabiztonság és -diverzitás is növekedne Csehországban, ráadásul a tudományos együttműködés is jót tenne a projekt otthonának. Clinton szerint a Westinghouse kiváló biztonsági mutatókkal rendelkezik, ami kiemelten fontos kritérium. Pénzügyi támogatás is érkezne az Egyesült Államokból, hiszen ha a Westinghouse-t választja ki a cseh kormány, az U.S. Export-Import Bankot érdekelnék a finanszírozási lehetőségek, derült ki Nicole Lamb-Hale kereskedelmi miniszter-helyettes előző heti látogatásán.

A CEZ Közép-Európa legnagyobb energiavállalata (18,2 milliárd dolláros piaci részesedéssel) októberben visszadobta a francia Areva pályázatát, mert az alapvető biztonsági kritériumoknak nem felelt meg, írja a The Moscow Times. Ausztria és Németország ellenzi Temelin bővítését, de a cseh politikai vezetők szeretnének függetlenedni Oroszországtól. Innen kapja az ország ugyanis olajának 60 százalékát, földgázának 70 százalékát, és az atomreaktorok üzemanyagának 100 százalékát. Az orosz pályázó ígéretet tett arra, hogy amennyiben nyer, alvállalkozóknak helyi, cseh cégeket bízna meg legnagyobb részben.