close
Meghatározó maradhat a Mol-INA együttműködés a térségben
Egyéb - Olaj

Meghatározó maradhat a Mol-INA együttműködés a térségben

Magyarország és Horvátország egyaránt elkötelezett a Mol és az INA együttműködésének erősítésében, aminek következtében a konzorcium továbbra is meghatározó stratégiai szereplője maradhat a régió energiapiacának – állapította meg egybehangzóan Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár és Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettes pénteken.

A két ország kabinetjeinek képviselői a több mint négy év után újra ülésező magyar-horvát kormányközi vegyes bizottság ülésén találkoztak Budapesten, ahol a politikusok jegyzőkönyvet írtak alá közösen vállalt feladataikról. Németh Zsolt az ezt követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: bár a Mol és az INA kapcsolatával részleteiben nem foglalkoztak, azonban úgy gondolja a két cég partnersége előtt nagy lehetőségek vannak. Elmondta, hogy a most kötött megállapodással létrejön egy magyar-horvát energiabiztonsággal foglalkozó bizottság, amely az együttműködés növelését hivatott elérni. Josko Klisovic hozzátette: a magyar és a horvát fél is azt szeretné, hogy a Mol és az INA jövedelmezően működjön.

A horvát külügyminiszter-helyettes emellett köszönetet mondott Magyarországnak, amiért az elmúlt időszakban intenzív segítséget nyújtott országa várhatóan jövő évi európai uniós csatlakozásához. A magyar külügyi államtitkár ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, a két ország között stratégiai szövetségi viszony jött létre, ami a jövőben egyebek mellett a határ menti infrastruktúra fejlesztésében is megmutatkozik majd.

A politikusok elismerően szóltak a kisebbségek jogainak biztosításáról, valamint a külkereskedelmi forgalom alakulásáról, utóbbi ugyanis tájékoztatásuk szerint a válság ellenére is 25 százalékkal, 1,5 milliárd euróra növekedett. Németh Zsolt emellett megjegyezte: Magyarország a negyedik legnagyobb horvátországi befektetőnek számít a magyar cégek 2,5 milliárd eurós összberuházásaival.