close
Az Onagawa atomerőmű jól ellenállt a 2011-es földrengésnek
Atom - Egyéb

Az Onagawa atomerőmű jól ellenállt a 2011-es földrengésnek

Egy friss jelentés szerint a japán Onagawa atomerőmű annak ellenére kiválóan ellenállt a 2011. március 11-i nagy földrengésnek, hogy igen nagy erejű hatások érték.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja által összeállított jelentés szerint a háromblokkos atomerőmű szerkezetei nagyon jól bírták a földrengést. A 2011. március 11-i földrengés Japán keleti partjánál a Richter-skála szerint 9-es erősségű volt, és pusztító szökőárt okozott – írta a NucNet.

A NAÜ jelentésének eredményei bekerülnek az International Seismic Safety Centre (ISSC) nemzetközi szeizmikus biztonsági adatbázisába. A NAÜ szerint az ISSC adatbázisa rendkívül fontos a NAÜ nukleáris biztonsági akcióterve számára, melyet a NAÜ összes tagországa elfogadott a fukushimai balesetet követően.

A NAÜ szakértői csoport feladata az Onagawa atomerőmű épületei és berendezései ellenálló képességének vizsgálata volt a szeizmikus erőhatások tükrében. A NAÜ szerint a Fukushima Daiichinél a földrengés, a cunami és a hidrogénrobbanások hatásai alapján ma már nem lehetséges egy-egy külső veszélyforrás nukleáris biztonságra gyakorolt hatását önálló hatásként vizsgálni.