close
Németországba exportál a Novatek
Egyéb - Gáz

Németországba exportál a Novatek

Megegyezett a Novatek és az EnBW, 10 éven keresztül szolgáltat gázt a német vállalatnak a második legnagyobb orosz gázcég. Ezzel a magánkézben lévő Novatek megtörte az állami vállalat monopolhelyzetét.

Úgy tűnik, az orosz Gazprom veszíthet monopolerejéből, hiszen az ország második legnagyobb gázvállalata, a Novatek hamarosan önállóan fog a német EnBW-nek gázt értékesíteni, írja az RT orosz hírügynökség online változatán. Az EnBW Németország harmadik legnagyobb villamosáram-szolgáltatója a Novatektől évente 2 milliárd köbméter gázt fog kapni, az első szállítmány októberben érkezik, közölte a héten a géztermelő pénzügyi igazgatója, Mark Gyetvay. Mint kiemelte, a Novatek azon van, hogy az európai piacon emelje kereskedelmi aktivitását, ezen belül pedig kifejezetten az Ust-Luga terminálról exportálnának nagyobb mennyiségű gázt. A most megszületett szerződés 10 évre szól és nagyjából 600 millió euró értékben vásárol a német cég az orosztól.

Júliusban Leonyid Mihelson, a Novatek vezérigazgatója cáfolta a két cég közti tárgyalásokról szóló híreket, de azt megerősítette, hogy vállalata mind nyugatra, mind Ázsiába irányuló új exportutakat keres. A közelmúltban az orosz piacon szerzett már részesedést a Novatek a Gazprom javára, például elérte, hogy a magnyitogorszki acélmű beszállítója lehessen.

Az exportból azonban ki van zárva a vállalat, mivel 2006 óta a Gazprom az állam által biztosított monopolhelyzetét élvezi e téren. Korábban olyan hírek is felreppentek, hogy a Novatek a Gazprom Exporttal is megegyezne és közvetítőként venne részt exportügyletekben. Ez esetben nem történt volna törvényszegés és a Novatek a Gazprom vezetékeit használta volna.

A Gazprom egyébként 10 százalékos részesedéssel bír a Novatekben, ahol a francia Total olajvállalatnak 5 százaléka van. A Gazprombanknak 9,4 százaléka van, 20,77 százaléka pedig annak a Gyennagyij Timcsenkónak, aki egy kereskedelmi vállalatnak is társtulajdonosa.

Szakértők szerint a Gazprom export-monopóliuma annak érdekében jött létre, hogy a kisebb vállalatokkal való versenyben ne csökkenjen az Európába irányuló gáz ára. 2011-ben az Európában felhasznált gáz 26 százaléka a Gazpromtól érkezett. A monopólium feloldása és egy versenytárs beeresztése sokak szerint segíthet az orosz iparnak abban, hogy szélesebb szeletet szerezhessen meg a nemzetközi piacokon.