close
Az L1 Energy az Alfa Group új gyereke
Egyéb - Gáz - Olaj

Az L1 Energy az Alfa Group új gyereke

Új befektetési alapot indított útjára az Alfa Group a TNK-BP-ben lévő részéért kapott pénzből. Az L1 Energy nemzetközi olaj- és gázipari befektetésekben érdekelt, a következő öt évben 20 milliárd dollárt invesztálna különböző projektekbe.

A TNK-BP-ben eladott része után az Alfa Group Londonban alapított energetikai vállalatot, amely a következő három-öt évben nagyjából 20 milliárd dollárnyi befektetést fog végrehajtani. A The Moscow Times értesülései szerint az új cég neve L1 Energy, 10 milliárdot saját erőből, az összeg másik felét hitelből vagy más befektetőktől szerezné meg. Az L1 meghatalmazása szénhidrogén-mezők felfedezésére, valamint azok fejlesztésére, a termelés irányítására, infrastruktúra kialakítására szól, nyilatkozott egy forrás az orosz napilapnak.

Az L1 Energy vezérigazgatója az a German Khan lesz, aki az Alfa három tulajdonosának egyike és az elmúlt 10 évben a TNK-BP ügyvezető igazgatója volt. Több nagy nevet megszerzett az L1 a tanácstestületébe, ezek egyike Lord John Browne, aki korábban a BP vezérigazgatói posztját is betöltötte. A befektetési alap a szintén újonnan alapított LetterOne Group nemzetközi befektetési csoport tagja lesz, amelyhez a telekommunikációs eszközök is tartoznak majd. Az Alfa Altimo nevű telekommunikációs ága, összesen 15 milliárd dollárt érő berendezésparkkal Afrikában, Ázsiában és Európában viszont önállóan folytatja a tevékenységét, a LetterOne csoport új beszerzéseket intéz majd.

Mint arról akkor részletesen beszámoltunk, az Alfa csoport márciusban 14 milliárd dollárhoz jutott hozzá az orosz-brit TBK-BP-ben való részesedése eladásával. A vásárló orosz Rosznyefty a 25 százalékos szerzeménnyel a világ legnagyobb olajvállalatává vált. Az L1 Energy inkább kevés nagyobb üzletbe fektetne be, mint sok kicsibe. A következő években öt-hat ilyen nagy befektetés várható Stan Polovets, a tanácstestület egyik tagjának elmondása szerint. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy ezek nemzetközi és orosz üzletek lesznek, bár utóbbival kapcsolatban egyes szakértők szkeptikusak, mivel nehezen található jelenleg olyan beruházás Oroszországban, amely megfelelne az L1 kritériumainak.