close
Atomenergia: szorosabb kapcsolat kell a kutatással és az oktatással
Atom - Egyéb

Atomenergia: szorosabb kapcsolat kell a kutatással és az oktatással

Meg kell erősíteni a nukleáris területen folyó kutatások, valamint az oktatás és a képzés közötti kapcsolatokat, ha a nukleáris ipar biztosítani kívánja a képzett szakember utánpótlást, jelentette ki az Európai Atomenergia Társaság (European Atomic Energy Society – EAES).

Az 1954-ben alapított tudományos egyesület a 2013-as éves ülését követően kiadott nyilatkozatában közölte: a nukleáris iparban – beleértve ebbe a hatóságokat és a kutatás-fejlesztés területét is – dolgozók megfelelő képzettsége az atomenergia biztonságos és gazdaságos alkalmazásának egyik fontos feltétele. Az 1986-ban történt csernobili balesetet követően számos országban visszaesett az új blokkok építése, és ennek következtében kérdésessé vált a megfelelően képzett szakemberek elérhetősége. A fő probléma a nukleáris szakma alacsony vonzereje, különösen a magasan képzettek között – írta a NucNet.

A fukushimai atomerőműben 2011 márciusában történt baleset tovább súlyosbította a helyzetet. Az iparág számára a nukleáris területen folyó oktatással és képzéssel, valamint a kutatás-fejlesztéssel való kapcsolat különösen fontos, ha hosszú távon is biztosítani akarja a megfelelő szakemberek rendelkezésre állását. A nukleáris területen folyó kutatás minősége közvetlen kapcsolatban van „a magasan képzett kutatók és mérnökök érdeklődésével és elkötelezettségével”.

Az Európai Atomenergia Társaság szerint a kutatás „döntő szerepet” játszik abban, hogy a fiatal kutatók és mérnökök rendelkezzenek a megfelelő képzettséggel és szükséges készségekkel ahhoz, hogy lépesek legyenek a felmerülő műszaki és a biztonságot érintő kérdések megoldására. Ezzel egyúttal az is biztosítható, hogy legyenek megfelelő képességű vezetők a nukleáris ipar és a kormányzati szervezetek részére egyaránt.

Az EAES a kutatás, valamint az oktatás és a képzés közötti kapcsolatok erősítését és formalizálását szorgalmazza. Növelni kell az ipar és a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezetek közötti mobilitást, a nukleáris iparnak részt kell vennie a kutatási és oktatási programok optimalizálásában. Ennek érdekében

– támogatni kell a fiatal kutatók és mérnökök bekapcsolódását a kihívást jelentő kutatási témákba,

– meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az oktatási és képzési programok keretében közvetlen tapasztalatokat szerezhessenek a kutatásban, beleértve a kísérleti munkát is,

– mivel a nukleáris iparág egyre inkább nemzetközivé válik, fokozni kell az oktatási és képzési programok nemzetközi jellegét.

A nukleáris kutatás és fejlesztés létfontosságú a tudás megőrzése, valamint a nukleáris terület vonzóvá tétele érdekében egyaránt.