close
Az energiatakarékosságot díjazta az E.ON
Áram - Egyéb

Az energiatakarékosságot díjazta az E.ON

Immár harmadik alkalommal hirdette meg az E.ON az E.ON Energiatakarékossági Díjat, melynek keretében a legkedvezőbb energiafogyasztású háztartási eszközök – illetve azok gyártói – részesülnek elismerésben. Az idei pályázatra több mint 60 termék nevezése érkezett, a 13 kategóriában kihirdetett győztes pályázók szerdán, az E.ON székházában rendezett ünnepélyes eseményen vehették át díjaikat.

Már a karácsonyi vásárlás idején is érdemes keresnünk a boltok polcain az „E.ON Energiatakarékossági Díj” termékeket, amelyekkel évente akár tízezer forintos megtakarítást is elérhetünk évente. Felmérések szerint ugyanis egy átlagos amgyar háztartás évente kb. 2200kWh energiát fogyaszt. Ha ezt az értéket 3,8 millió háztartásban csak egyenként 100 kWh-val sikerülne csökkenteni, az országos szinten 380 GWh megtakarítást jelentene. Ez az energiamennyiség négy évig fedezné Budapest teljes közvilágítását.

A díjazással az E.ON segítséget szeretne nyújtani fogyasztóinak a leginkább pénztárca-kímélő termékek kivélasztásánál. „Az E.ON Hungária Zrt.-nek nem csupán az a célja a Díj kiírásával, hogy az egyes gyártókat megversenyeztesse és ezáltal takarékosabb termékek kifejlesztésére öszönözze, hanem fontos a program kommunikációja is, amelynek segítségével a lakosság tudomást szerezhet arról, hogy a jól megválasztott háztartási eszközze évente több tízezer forintos megtakarítást érhet el” – mondta a díjátadón Winkler János, az E:ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Az idei verseny egyik érdekessége, hogy TV kategóriában kizárólag 3D-s készülékeket neveztek be a gyártók, ezen felül pedig új kategóriák is megjelentek, mivel immár a hajszárítókat és a vasalókat is lehetett nevezni. Az eredményekből kiviláglott, hogy a háztartási készülékek közül még mindig a legnagyobb energiaigényű a hűtőszekrény és a mosógép, Ezek cseréjével akár évente 10-10 ezer forntot is megtakaríthatnak a fogyasztók. Az energiatakarékos mosogatógépekkel és porszívókkal átlagosan 5 ezer, míg egy 3D-s televízióval mintegy 3-4 ezer forintnyi villamos energia takarítható meg évente.

Az energiafogyasztási vizsgálat sajátossága, hogy a TÜV Rheinland a háztartási használat modellezését veszi alapul a rangsor felállításához. „Tapasztalataink szerint a háztartásban a konvencionális használat jelentősen befolyásolja az elektromos készülékek névleges energiafogyasztását. Ezért tartjuk az E.ON kezdeményezését igazán előremutatónak, hiszen a háztartási gépek valós használati adataiból lehet reális fogyasztás-megtakarítással számolni.” – mondta el Zsákai Zoltán, a TÜV Rheinland szakértője.

A nyertes termékek

Termékkategória Nyertes készülék
3 D tévék (118-162 cm)
2 ajtós kombinált hűtő
Mosógép (6 kg kapacitásig)
Mosógép (6 kg felett)
Mosogatógép (9 terítékes)
Mosogatógép (12 terítékes)
Hajszárító (1000-1500 W)
Hajszárító (1500 W felett)
Porszívó (1600 W telj-ig)
Porszívó (1600 W felett)
Gőzölős vasaló (2000 W-ig)
Gőzölős vasaló: (2000 W +)
Gőzállomás –
gőzfejlesztős vasaló (2000-2400 W)   
– LG 47 colos (119 cm) Cinema 3D Smart TV
– Electrolux EN3613AOX alulfagyasztós (245+90 literes)
– FAGOR FET-6412  
– MIELE Softtronic W 5965
– CANDY CDP 4709
– BOSCH Active Water Eco
– PHILIPS HP 8107 Salon Essential
– REMINGTON D-3010
– Electrolux ZG8800 UltraOne Green
– BOSCH BSGL32030          
– PHILIPS GC1905 Vízpermet
– RUSSEL HOBBS Steamglide
– PHILIPS GC 8640 PerfectCare Aqua 
  nagynyomású gőzállomás