close
Áremelés a villanyoszlopvitából?
Áram - Egyéb

Áremelés a villanyoszlopvitából?

Elképzelhető, hogy az áramdíjak évközi emelését kezdeményezik az áramszolgáltatók. Több tízmilliárd forint többletköltségük keletkezhet ugyanis amiatt, hogy az önkormányzatok bérleti díjat kérnek a területükön lévő villanyoszlopok után – olvasható a Népszavában.

Az “árhullám” elérheti a többi szolgáltatót is, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint ugyanis díjat kellene fizetni az összes, póznát, csővezetéket, illetve föld alatti kábelt üzemeltető társaságnak.

Várható, hogy rendkívüli ár-felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Magyar Energia Hivatalhoz az áramszolgáltatók, ha nem sikerül megegyezniük az önkormányzatokkal a települések területén lévő villanyoszlopok bérleti díjáról. A helyhatóságok által igényelt “oszlopadó” kifizetése ugyanis több tízmilliárdos többletkiadást jelent, s ezt a szolgáltatók nem tudják kigazdálkodni – tudtuk meg Boross Norberttől, az Elmű kommunikációs igazgatójától, a Magyar Áramszolgáltatók Egyesületének titkárától.

Az Alkotmánybíróság tavaly februárban döntött a villamos energiáról szóló törvényről, így az önkormányzatok bérleti díjat kérhetnek a szolgáltatóktól a közterületeiken lévő távvezetéktartó póznák után.

A díj összegét nem határozta meg a rendelkezés, ám azt előírta, hogy a tarifáról közösen kell megállapodniuk a feleknek. A társaságok a települések zömével nem kötöttek egyezséget az árakról, így a legtöbb önkormányzatnak nem fizettek bérleti díjat sem.

A megegyezés hiánya miatt elsőként a kemenesmihályfai önkormányzat indított pert szolgáltatója, az Észak-dunántúli Áramszolgáltató (ÉDÁSZ) Rt. ellen, 6,1 millió forintot követelve a társaságtól. A Győri Városi Bíróság ítéletében jogszerűnek minősítette a polgármesteri hivatal bérletidíj-igényét. Kemenesmihályfa sikerét látva pedig települések tucatjai jelezték, hogy készek bírósághoz fordulni az “oszlopdíjak” ügyében. Boross Norbert úgy véli: a bérleti díjaknak – mint a többi más működési kiadásnak – meg kell jelennie az áram árában. Így az sem zárható ki, hogy évközi áramáremelésre lesz szükség az új költségelem megjelenése miatt. Az Elmű 140 településen szolgáltat áramot, így a kifizetendő “póznadíjak” összege elérheti a tízmilliárdot. A törvényalkotóknak meg kellene szüntetni az Alkotmánybíróság határozata következtében kialakult joghézagot, s meg kellene határozni a tarifákat.

Dióssy László, a hazai települések valamivel több mint felét, 1650 települést tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) az elnöke kijelentette: megalapozottnak tarja az önkormányzatok bérleti-díj-igényét, a közterületek használatáért fizetniük kell a társaságoknak. A fizetési kötelezettségnek azonban nemcsak a villanyoszlopokra, hanem a többi szolgáltató póznáira, csővezetékeire, kábeleire is vonatkoznia kell. A tarifáknak egységeseknek kellene lenniük, s megállapításukkor nem lenne célszerű “élettől elrugaszkodott” döntéseket hozni.

Az elnök elmondta: a településeknek nem “egymástól elszigetelten”, külön-külön kell majd tárgyalniuk a szolgáltatókkal, a TÖOSZ vezetése ugyanis azt tervezi, hogy összegyűjti és érvényesíti az önkormányzatok igényeit.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.