close
Akadályozta-e a Naftogaz az ukrajnai gázkivitelt?
Egyéb - Gáz

Akadályozta-e a Naftogaz az ukrajnai gázkivitelt?

Parázs vitához vezetett Ukrajnában, hogy vajon az ukrán Naftogaz
megakadályozta-e orosz nyomásra azt, hogy Ukrajnából olyan gáz érkezzen
Lengyelországba, amelynek a feladója nem a Gazprom, vagy nem. A
gázszállításra a lengyel PGNiG és a német E.ON Ruhrgas együttműködése
részeként került volna, vagy kerül majd sor. Lengyelországnak nicns elég
gáza, amióta egyik korábbi szállítója, a RosUkrEnergo nem tud gázt
küldeni.

Az ukrán tüzelőanyag és energia minisztérium cáfolta azokat a helyi médiában megjelent híreket, melyek szerint Kijev akadályokat gördített volna a Lengyelországba történő gázszállítás elé. A minisztérium sajtóirodája szerint a teljes, tranzitra szánt mennyiség áthalad Ukrajna nyugati határán keresztül Lengyelországba, az érvényes tranzitmegállapodásoknak megfelelően. A minisztérium kiemelte, hogy a Naftogaz állami gázipari társaság semmiféle ajánlatot nem kapott sem a lengyelországi PGNiG, sem a németországi E.ON Ruhrgas társaságoktól a megállapodotton felüli mennyiségre vonatkozó tranzitra, ahogyan azt hétfőn írták, egy minisztériumi forrásra hivatkozva. A lapok azt is állították, hogy a Naftogaz, a Gazprom kérésének eleget téve megtagadta, hogy gázt szállítson az E.ON-nak Lengyelországba, s hogy az orosz gázmonopol társaság ezzal akarja rákényszeríteni Lengyelországot arra, hogy átengedje a Gazpromnak a Jamal-Európa gázvezeték ellenőrzését.
A Kommerszant Ukrajna például úgy fogalmazott, hogy a Naftogaz, mivel a 2009-es megállapodás alapján a Gazprom gázának a tranzitjára jogosult, azon kívüli gázt nem is továbbíthat Lengyelországba az orosz társaság hozzájárulása nélkül.Ugyanezen hírről az Interfax-Ukrajna szakértőkre hivatkozva úgy számolt be, hogy a német E.ON Ruhrgas későbbre halasztotta az Ukrajnán keresztüli, lengyelországi gázszállítását, Oroszország miatt. „A törvény szerint Ukrajna nem gáztranzitőr, ezért ilyen szolgáltatás nem is várható el a Naftogaztól” – mondta a Nomosz központ energiaprogramokért felelős igazgatója, Mihajlo Honcsar egy keddi, kijevi tájékoztatón.
A Razumkov központ energia ügyekért felelős vezetője, Volodimir Omelcsenko szerint a Gazprom nem fogja megakadályozni, hogy Ukrajna nyugati határán gázt adjanak el. Emlékeztetett, hogy az E.ON Ruhrgas és a PGNiG között hosszú távú együttműködési megállapodás van érvényben. Vezetéket építenek Németország és nyugat-Lengyelország között. Most megpróbáltak Ukrajnán keresztül gázhoz jutni. Mindkét szakértő újból megerősítette, hogy rontja az ország tekintélyét, ha az Ukrajnán keresztüli gázszállítás feltételeiről maguk az állami képviselői nem nyilatkoznak.
Egy szeptember 22-i függelék szerint az E.On Ruhrgas október 29-ig várja a Naftogaz hozzájárulását vájra ahhoz, hogy gázt kapjon Ukrajnából. A szállítás beindítását már háromszor elhalasztották, éppen az ukrán engedély hiánya miatt. A legutóbbi egyezség szerint 2010. október 1-jétől kellene Ukrajnából gázt küldeni Lengyelországba. A szerződés május 3-án született az E.ON Ruhrgas és a PGNiG között, és 350 millió köbméterről szól. A Naftogaz nem kommentálta a hírt.