close
A versenyt igen, a piaci árakat nem támogatják a háztartási fogyasztók
Áram - Egyéb - Gáz

A versenyt igen, a piaci árakat nem támogatják a háztartási fogyasztók

A magyarorszĂĄgi hĂĄztartĂĄsok kĂŠtharmada ugyan tovĂĄbbra is jĂłnak tartja, a versenyt az energiaszolgĂĄltatĂĄsban, a tisztĂĄn piaci ĂĄrakat azonban 49 szĂĄzalĂŠkuk nem tĂĄmogatja – derĂźlt ki az energiainfo.hu ĂŠs Forsense kĂśzĂśs felmĂŠrĂŠsĂŠből. A fogyasztĂłk megosztottsĂĄgĂĄt jelzi, hogy a megkĂŠrdezettek 44 szĂĄzalĂŠka viszont, inkĂĄbb tĂĄmogatja, hogy az Ăźzemanyagokhoz hasonlĂłan, tisztĂĄn piaci alapĂş ĂĄra legyen a fĂśldgĂĄznak ĂŠs a villamos energiĂĄnak. A pĂĄrtpreferenciĂĄkat vizsgĂĄlva azt lĂĄthatjuk, hogy a Jobbik ĂŠs a Fidesz szavazĂłi inkĂĄbb ellenzik a piaci ĂĄrakat, az MSZP ĂŠs az LMP tĂĄborĂĄban viszont a tĂĄmogatĂłk vannak felĂźlreprezentĂĄlva.

A piaci verseny tĂĄmogatottsĂĄga vĂĄltozatlanul magas (69 szĂĄzalĂŠk) a magyarorszĂĄgi hĂĄztartĂĄsi energiafogyasztĂłk kĂśrĂŠben, egy ĂŠv alatt viszont 9 szĂĄzalĂŠkot olvadt ez a tĂĄbor, ĂŠs nagyjĂĄbĂłl ugyanennyivel gyarapodott azoknak a szĂĄma, akik kifejezetten ellenzik az energiapiaci liberalizĂĄciĂłt – derĂźlt ki a novemberben kĂŠszĂźlt, reprezentatĂ­v kĂśzvĂŠlemĂŠnykutatĂĄsbĂłl. Elsősorban a magas stĂĄtuszĂşak (magas jĂśvedelmĹąek, diplomĂĄsok, kĂśzĂŠposztĂĄlyba tartozĂłk, nagyvĂĄrosokban lakĂłk) tĂĄmogatjĂĄk nagyobb mĂŠrtĂŠkben a liberalizĂĄciĂłt, mĂ­g az alacsony stĂĄtuszĂşak (alapfokĂş vĂŠgzettsĂŠgĹąek, kisjĂśvedelmĹąek, idősebbek, falusiak) illetve a nők inkĂĄbb a piaci verseny ellenzői. A magas stĂĄtuszĂşak esetĂŠben a tĂĄmogatĂłk arĂĄnya 70 szĂĄzalĂŠk feletti, utĂłbbi csoportoknĂĄl az ellenzőkĂŠ 30 szĂĄzalĂŠkot meghaladĂł.

NemzetkĂśzi ĂśsszehasonlĂ­tĂĄsba helyezve az adatokat – az EurĂłpai ÉrtĂŠkrend-vizsgĂĄlat (EVS) legfrissebb eredmĂŠnyei alapjĂĄn -  megĂĄllapĂ­thatĂł, hogy a magyar lakossĂĄg vĂŠlemĂŠnye az eurĂłpai ĂĄtlaghoz kĂśzeli, de valamivel a kelet-eurĂłpai ĂĄtlagĂŠrtĂŠk alatt marad. Meglepő mĂłdon ugyanis, EurĂłpa keleti felĂŠben a Nyugati orszĂĄgoknĂĄl valamivel magasabb a versenyt előnyben rĂŠszesĂ­tők arĂĄnya. A piaci versenyt jĂłnak tartĂłk arĂĄnya elsősorban SzlovĂĄkiĂĄban, BulgĂĄriĂĄban, RomĂĄniĂĄban, illetve (Nyugat-) NĂŠmetorszĂĄgban, SvĂĄjcban ĂŠs DĂĄniĂĄban magasabb szĂĄmottevően az ĂĄtlagnĂĄl. 

Az áram és a gáz árának tisztán piaci alapon történő alakulását a verseny általános támogatása ellenére a lakosság relatív többsége nem támogatja. Ebben a kérdésben nagyon megosztott a társadalom, ugyanis a megkérdezettek 49 százaléka inkább nem, míg 44 százaléka inkább támogatja a piaci árképzést. A teljes mértékben ellenzők tábora így is valamivel magasabb (23 százalék), mint a teljes mértékben támogatóké (17 százalék).

A piaci ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄs ĂŠs a jĂśvedelmi szint kĂśzĂśtt egyĂŠrtelmĹą ĂśsszefĂźggĂŠs tapasztalhatĂł, minĂŠl magasabb a csalĂĄd jĂśvedelme annĂĄl inkĂĄbb tĂĄmogatjĂĄk teljes mĂŠrtĂŠkben a piacon kialakulĂł ĂĄrat, mĂ­g a jĂśvedelem csĂśkkenĂŠsĂŠvel egyĂźtt egyre tĂśbben ellenzik ezt.

A politikai szimpátiák esetén érdekes összefüggést lehet megfigyelni, a Jobbik és a Fidesz szavazói inkább ellenzik a piaci árakat, addig a két másik ellenzéki pártban más-más hangsúllyal, de a támogatók vannak felülreprezentálva. Az MSZP táborban a teljes mértékben támogatók aránya átlag feletti, míg az LMP-sek körében ez a csoport a legkisebb, viszont az inkább támogatóké messze  a legnagyobb, így összességében ők képviselik a leginkább piacpárti attitűdöt.

MĂłdszertan

A Forsense az energiainfo.hu-val közösen kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010 novemberében, országosan 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személy CATI módszerrel történő megkérdezésével. A válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt. A mintavételből fakadó hibák iteratív súlyozás segítségével kerültek korrigálásra. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.