close
A Shell a gázra lép
Egyéb - Gáz - Olaj

A Shell a gázra lép

Az ausztráliai Curtis Island közelében látható elemzők szerint ahogyan egy olajóriás gázóriássá válik, a Royal Dutch Shell tulajdonában álló földgázmezőn több, mint 2500 kútból áramlik a szárazföldi tárolókkal, mielőtt tankerekbe töltenék. A Bloomberg a cg vezérigazgatóját, Ben van Beurdent idézve azt írja “inkább egy gáztársaság vagyunk, mint olajvállalat”.

A holland származású vezérigazgató szerint az olajipar előtt álló hatalmas kihívás, hogy milyen választ adnak azokra a kihívásokra, amelyek az energiaipar egyre gyorsuló átalakulásból adódnak. A Shell-nél a fordulatot jelentős mértékben felgyorsította a BG Group 54 milliárd dolláros átvétele. Ennek eredméyneként jutott hozzá a Shell egyebek mellett a Curtis Island-i gázmezőhöz, LNG létesítméynekhez, tankhajóparkhoz. Ráadásul ez utóbbiban hirtelen megduplázta kapacitásait, erősen megközelítve nagy riválisát az ExxonMobil-t.

A Shell számára, amely egyébként már jónéhány évvel ez előtt a földgázpiaci fellendülését és a földgáz, mint elsődleges energiahordo jövőjét prognosztizálta szokásos stratégiai kitekintésében, szóval a Shell számára mindenképp söztönző lehet a klímavédelem meleltti nagyon komoly kormányzati támogatás, amely egyebek mellett a Párizsi Klímamegállapodásban is testet öltött. Az átalakulásban kétségkívól a földgáz lehet az összekötő kapocs a fosszilis és a tisztán zöld energiagazdaság között, mint a legkisebb károsanyag kibocsátással járó, de még hagyományos energiaforrás. Nem vételne, hogy a gázbázis fejlesztése mellett a Shell erteljes lépséeket tesz a földgázbázisú közlekedés megteremtése érdekében. Ha jól csináljuk, idézi a Bloomberg Ben van Beurden-t, a földgáz nemcsak az átvezető híd lehet, de a jövő egyik vonzó, alternatív energiaforrása is.