close
Több milliárdos adócsaláson értek egy lengyel kvótakereskedőt
Egyéb - Emisszió

Több milliárdos adócsaláson értek egy lengyel kvótakereskedőt

Több milliárdos adócsalási ügyben találták bűnösnek a legnagyobb lengyel kvótakereskedő társaságot és vezetőjét. Varsóban szerencsétlen incidensről beszélnek, és egyelőre nem tudni az ügyben megsértették-e a kvótakereskedelmi szabályokat is, vagy csupán egyszerű pénzügyi bűncselekményről van szó.

Az EurActív beszámolója emlékeztet, hogy a széndioxid-kibocsátásban meghatározó forrás a szén, amely Lengyelország elsőszámú energiaforrása, ezért az ország folyamatos “fejfájást” okoz az EU-s döntéshozóknak, és a klímapolitikai alakítóinak. Lengyelorzság jelentős anyagi ellentételezést követelt a 2030-ig tervezett, 40 százalékos kibocsátáscsökkentés támogatásáért, ugyanakkor – írja az EurActiv folyamatosan igyekezett és iygekszik aláásni az európai emissziókereskedelmi rendszer (ETS) reformját, attól tartva, hogy a kvótaáremelkedés ellehetetleníti a szénbázisú energiatermelést.

Ilyen előzmények után a francia bíróság bűnösnek találta és elítélte a Consus nevű, lengyel brókercéget, az EU-s karbonpiacon elkövetett több milliárd eurs ÁFA-csalási ügyben. Az iratok szerint – számolt be róla az uniós ügyekkel foglalkozó szakportál – 2008 és 2010 között, 10-20 milliárd eurónyi összeget tüntettek el, scak Franciaorzságban 1,6 milliárdot. A bíróság úgy találta, hogy a brkercég közreműködése nélkül a csalássorozat nem valósulhatott volna meg, a cég vezetője hét éves börtönbüntetést kapott, adócsalásért és pénzmosásért. Az ítélet szerint a rendelkezésre álló adatok alapján nyilvánvalóan szervezett módon hajtották végre a csalássorozatot. Az EurActiv megjegyzi, hogy az ítélet ellenére a Consus, amelyet úgyszintén megbirságoltak 3,7 millió euróra, változatlanul működik Lengyelországban. A cég közelése szerint két adóellenpőrzésen is átestek, amelyek részben a franciaországi működést is érintették és nem az ellenőröks emmiylen szabálytalanságot nem állapítottak meg Lengyelországban.



Az elítélt cégvezető ügyvédei szerint a bíróság arra a feltételezésre alapozott, hogy szervezett bűnbandáról van szó, ehhez szükségük volt három emberre, ezek egyike lett a Consus vezetője. A francia jogrend azonban elég világos – fogalmaz beszámolójában a portál – ebben a kérdésben, az egyszemélyes társaságok esetében. A francia adóhatóság 800 millió eurót követel a Consus France-tól, a csalással érintett összeg felét. Ehhez jön még 400 millió eurónyi birság, így a cégnek összesen 1,2 milliárd eurót kellene a francia adóhivatal számára átutalni.