close
Újabb CNG kutat létesített a Főgáz Budapesten
Egyéb - Gáz

Újabb CNG kutat létesített a Főgáz Budapesten

A Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül újabb üzemi CNG kutat létesített a Főgáz a BKV számára, hogy lehetőséget teremtsen a CNG, azaz sűrítettföldgáz üzemű buszflotta bővítésére és az újonnan beszerzett buszok üzemanyag ellátásának biztosítására – tudatta közleményében a társaság. 

A BKV Zrt. jelenleg 71 darab sűrített földgáz üzemű szóló autóbusszal szolgálja utasait, melyek a hagyományos gázolajjal hajtott járműveknél lényegesen kevésbé terhelik a környezetet. A flotta folyamatos fejlesztése és a tankolási folyamatok optimalizálásának igénye szükségessé tette a második CNG kút kiépítését, amely – a FŐGÁZ CNG Kft. 24 órás rendelkezésre állásának köszönhetően hatékonyan és a járulékos ráfordítások minimalizálása mellett – szolgálja ki a járműveket – áll a Főgáz sajtóközleményében. 

A BKV Zrt. régóta elkötelezett a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés mellett, folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek csökkentik a Társaság működésből eredő károsanyag kibocsátását, ezáltal egy tisztább, élhetőbb Budapestért tesz lépéseket. A most megvalósult beruházás a BKV Zrt. kezdeményezésére és költségviselése mellett, a FŐGÁZ CNG Kft. közös és kölcsönösen konstruktív együttműködése révén valósulhatott meg, amelynek eredményeképpen a Méta utcai autóbusz telephelyen megépült az új CNG töltőállomás.

A FŐGÁZ Csoport Salgótarjáni úti CNG töltőállomása a BKV Zrt. első ütemben megvásárolt 37 sűrített földgáz hajtású buszának kiszolgálására létesült, azonban jelenleg mintegy 100 járművet lát el üzemanyaggal. A BKV Zrt. korábbi, a FŐGÁZ CNG Kft. által kiszolgált CNG hajtású busz flottáját további járművekkel bővítette, amelyek ellátására a FŐGÁZ CNG Kft. a Salgótarjáni úti CNG kútján a töltőkapacitását növelte. Mindezen felül a tömegközlekedést biztosító sűrített földgáz üzemű buszok folyamatos üzemanyag ellátása érdekében a BKV Zrt. Méta utcai telephelyén a FŐGÁZ CNG Kft. egy új nagy teljesítményű CNG kutat létesített, amely segítségével a BKV Zrt. buszainak tankolása a nap 24 órájában biztosítható, valamint a saját telephelyes kiszolgálás tovább növeli a CNG hajtás által nyújtott környezetvédelmi és gazdasági előnyöket.