close
A Rosznyefty nem tart az amerikai olajtól és gáztól
Egyéb - Gáz - Olaj

A Rosznyefty nem tart az amerikai olajtól és gáztól

A Rosznyefty ragaszkodik a szigorú környezetvédelmi előírások betartásához és szívesen együttműködik tengerentúli vállalatokkal. Azt viszont kétli, hogy az Egyesül Államok a világ legnagyobb olajtermelője lehet, megelőzve Oroszországot.

Az orosz Rosznyefty még legalább 100 évig tervez olajat termelni és nem tart az Egyesült Államok palaforradalmától, mondta a hét végén Igor Szecsin, a vállalat vezérigazgatója. „A padozatot tekintve nincs más választásunk. Általánosságban véve, az olajat ki kell termelni.” Mint a sajtótájékoztatón hozzátette, az USA nem-hagyományos gáz- és olajtermelése igen költséges, ezért lehetetlennek tartja, hogy azt exportálni tudnák.

Nyilatkozatával Szecsin az USA sajtójának múlt heti információira reagált, amely szerint a tengerentúli termelés és export segítségével az Egyesült Államok bakugrással válna a világ legnagyobb szénhidrogén-termelőjévé. A felhozatal növelését a nem-hagyományos technológia fejlődése eredményezi, amely révén az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető forrásokat is képesek kiaknázni a vállalatok.

E folyamatok következtében az USA földgázimportja 32 százalékkal, olajimportja 15 százalékkal csökkent az elmúlt öt évben a Wall Street Journal kimutatásai szerint. A Szecsin vezette Rosznyefty állami olajvállalat a világ olajkészleteinek 1,5 százalékával rendelkezik. A vezérigazgató elmondta, cége kész a nemzetközi együttműködésre, de ragaszkodik a környezetvédelmi sztenderdekhez. A Greenpeace nemzetközi nonprofit környezetvédő szervezetet azzal vádolta, hogy anyagi támogatás fejében tüntetnek és nem a környezetért. A csoport aktivistáit a múlt hónapban tartóztatták le az orosz hatóságok, amikor azok a sarkköri olajtermelés ellen békésen tiltakoztak.

A Rosznyefty 46 mélyvízi termelési engedéllyel rendelkezik, összesen 42 milliárd hordó olajegyenértékre. Nemrégiben együttműködésről írt alá az amerikai ExxonMobillal, az olasz Enivel és a norvég Statoillal.