close
Paks II: Ha a Roszatom bővít akkor azt a lehető legtöbb magyar beszállítóval teszi
Atom - Egyéb

Paks II: Ha a Roszatom bővít akkor azt a lehető legtöbb magyar beszállítóval teszi

A Roszatom maximálisra növelné a magyar beszállítói hányadot a paksi atomerőmű bővítésénél, az orosz állami atomenergetikai konszern a magyar kormány lépésére vár a tenderen való induláshoz.

Leos Tomicek, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi szervezete, a Rusatom Overseas ügyvezető alelnöke kedden a brnói nemzetközi gépipari kiállítás Orosz Üzleti Fórumán rendezett Atomex atomenergetikai beszállítói fórum szünetében magyar újságíróknak elmondta: ha a Roszatom nyerne a paksi atomerőmű tenderén, akkor a jelenlegi állapot szerint 30-35 százalék lehetne a helyi beszállítói arány.
Hozzátette: ez a hányad növekedhet, hiszen a Roszatom a helyi beszállítók alkalmazásának maximumára törekszik Magyarország esetében is. Az arány mértéke függ attól is, hogy a magyar beszállító cégek mennyit lennének hajlandók befektetni saját fejlődésükbe a részvétel érdekében – jegyezte meg.

Várhatóan a jövő év első negyedévben a helyi beszállítók keresésén dolgozó munkacsoport elkészíti jelentését, és akkor már pontosabb magyar beszállítói hányadról lehet számot adni – fejtette ki Leos Tomicek, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az így létrejövő kapacitás más országokban, harmadik piacon is alkalmazható lehet.

Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi fejlesztési és üzleti részlegének vezérigazgató-helyettese az Atomexen magyar újságíróknak elmondta: a Roszatom a magyar kormány lépésére vár a paksi atomerőmű tervezett bővítése ügyében. Reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben ez megtörténik, és érthetőnek nevezte, hogy egy többmilliárd dolláros nukleáris erőmű építése alapos előkészítést igényel. Kifejtette: az atomenergetikai ipar globális üzlet, a versenytársak jól ismertek. Az atomerőmű bővítésénél szerinte elsősorban három cég indulásáról lehet szó: a Roszatomról, a francia Areva cégről, valamint az amerikai-japán Westinghouse cégről. Általában ez a három cég vesz részt világszerte a tendereken – jegyezte meg.

A Roszatom vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a nukleáris ipar területén a magyar partnerekkel több évtizedes kapcsolatuk van, hiszen a Pakson működő atomerőmű orosz technológiával készült, jelenleg is orosz üzemanyag látja el. A paksi atomerőmű bővítésének költségével kapcsolatban Kirill Komarov elmondta: addig nem tudnak konkrét árat mondani, amíg nem ismertek a pontos részletek. Jelezte ugyanakkor, hogy a finanszírozásra a Roszatomnak széles körű lehetőségei vannak.