close
A klímaváltozás felelősei elférnének egy csuklós buszban
Egyéb - Emisszió - Gáz - Olaj

A klímaváltozás felelősei elférnének egy csuklós buszban

Egy friss kutatás megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a Shell pedig hatodik a Climatic Change (Klímaváltozás) című tudományos lapban megjelent kutatás szerint.

Forradalmi, nyolc évig tartó vizsgálata során Rick Heede elemezte a szén-dioxid-kibocsátók becsült emisszióját 1854 és 2010 között. Eredményeit ezután összehasonlította az USA Energiaügyi Minisztériuma CDIAC adatbázisának a fosszilis energiahordozók CO2-kibocsátására, gázfáklyázásra és cementtermelésre vonatkozó, (a szén esetében) 1751-ig visszanyúló adataival.

„A kutatásban szereplő szén-dioxid-mennyiség fele 1986 óta, vagyis az utóbbi 25 év alatt került kibocsátásra, amely földtörténeti szempontból meglehetősen röpke idő. A változás sebessége szédítő: a légkör szén-dioxid-tartalma utoljára több millió évvel ezelőtt volt ilyen magas, ekkor a Kárpát-medencében például még a Pannon-tenger hullámzott. Nem tudjuk, hogy túlélheti-e az emberi civilizáció az ilyen mértékű változást” – emlékeztetett Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország klíma és energia kampányának felelőse.

Mi ragyog Észak-Dakotában és a Niger deltában?
Elképesztő mennyiségű gázt, Magyarország éves földgázfogyasztásának tízszeresét égetik el a kőolaj-kitermelők világszerte. A fáklyázás óriási környezeti károkat okoz, de még mindig jobb, mintha a gázt egyszerűen a légkörbe engednék. A technológia ugyan rendelkezésre áll a probléma megoldásához, az akarat és a jogszabályok betartatása azonban sok esetben hiányzik.

A nyolc évig tartó kutatás alapján megjelent cikk felfedi azon vállalatok és befektetőik kilétét, amelyek nagymértékben hozzájárultak a klímaválsághoz. A mostani az első alkalom, hogy megbecsülték, milyen mértékben járulnak hozzá a vállalatok a teljes, összeadott üvegházhatású gázkibocsátásokhoz, és hogy milyen mértékben felelősek azok hatásaiért a klímaváltozásban. „Heede kutatása lerombolja azt a mítoszt, hogy senki sem felelős a klímaváltozásért. Ezek a bizonyítékok lesznek azok az építőkövek, amelyekre támaszkodni lehet a kibocsátóknak a klímaváltozásból fakadó jelenlegi és jövőbeni károk miatti felelősségre vonásakor” – jelentette ki Stephen Leonard, a Climate Justice Programme (CJP) elnöke.

A jelentést azután publikálták, hogy huszonnyolc Greenpeace-aktivistát, valamint két szabadúszó újságírót szeptember 19-én fegyverrel letartóztattak az orosz biztonsági erők, és elkobozták Arctic Sunrise nevű hajójukat egy, a Gazprom északi-sarkvidéki olajfúrótornyánál tartott békés tiltakozást követően. Ez a harminc bátor aktivista, akik felléptek az éghajlat védelméért, azóta két hónapot töltött börtönben olyan bűncselekmények vádja miatt, amelyeket el sem követtek.

A szentpétervári bíróságok mostanra a sarkvidéki harmincak 29 tagját helyezték óvadék ellenében szabadlábra. Azonban Colin Russell ausztrál aktivista óvadék iránti kérelmét elutasították, és a sarkvidéki harmincak még mindig legalább egy súlyos váddal néznek farkasszemet, amelyért akár éveket is tölthetnek egy orosz börtönben.
A Gazprom és partnere, a Shell az a két vállalat, amelyek vezetik az érintetlen Északi-sarkvidéken található olaj kitermelésére irányuló fúrásokat.

„Ez a számokkal alátámasztott kutatás további ösztönzést jelent azok számára szerte a világon, akik fel akarnak lépni ezen vállalatok ellen. Míg a sarkvidéki harmincak akár éveket is tölthetnek orosz börtönökben, a valódi bűnösök, a Gazpromhoz és a Shellhez hasonló vállalatok szabadon szennyezhetik tovább a bolygónkat. Őket kellene felelősségre vonni, nem pedig a békés tiltakozókat, akik fellépnek ellenük, mindannyiunk védelmében” – nyilatkozott Ben Ayliffe, a Greenpeace International sarkvidéki olajkampányának vezetője.

A legnagyobb tíz befektetői tulajdonban lévő vállalat 2010-ig a becslések szerint 229,5 Gt szén-dioxid-egyenértéket (CO2e) bocsátott ki, amely a történelem során az összesített, teljes globális emisszió 15,8 százalékának felel meg. Csak a tanulmányban szereplő huszonegy egyesült államokbeli vállalat együtt körülbelül 172,6 Gt CO2e-et juttatott a légkörbe 2010-ben, ami a globális emisszió 12 százalékának felel meg. 2010-ben a befektetői tulajdonban lévő vállalatok összesen 7628 Mt CO2e-et, vagyis másodpercenként 242 t CO2e-et juttattak a légkörbe (ami 27,3 százaléknak felel meg).

Az eredmények szerint az említett 90 entitás (vállalatok és államok) becsült emissziója 914 Gt CO2e összesített, világszintű CO2- és metánkibocsátásnak felel meg. A jogi személyek közé tartozik a világ legnagyobb fosszilis energiahordozókkal (nyersolaj- és földgáz-kondenzátumok, földgáz és szén) foglalkozó 83 ország és vállalat, valamint cementgyártással foglalkozó 7 cég. A küszöbérték, amellyel a jogi személyek bekerültek a tanulmányba, ≥8 millió tonna szén-dioxid-termelés (MtC) volt az előző évben. Azóta néhány jogi személy bekerült, míg mások eltűntek az összeolvadások és akvizíciók miatt.

A 90 jogi személy 50 befektetők által tulajdonolt vállalatból, 31 állami vállalatból, valamint kilenc korábbi és mostani államból tevődik össze. [4] Összesítve, 2010-ben a befektetők által tulajdonolt vállalatok becsült kibocsátása 315 Gt CO2e-et tett ki, (21,7%), az állami tulajdonú vállalatok esetén ez a mennyiség 288 Gt CO2e (19,8%), a korábbi és mostani államoknál pedig 312 Gt CO2e (21,5%) volt.