close
Hernádi rövidre zárná a vitát Zágrábbal
Egyéb - Olaj

Hernádi rövidre zárná a vitát Zágrábbal

Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója szerint véget kell vetni a vitának Horvátországban. Ezt az üzletember egy videóinterjú során mondta el a brit Merchantcantos nevű kommunikációs cégnek.

Az INA jövője kapcsán két utat vázolt fel a MOL, az egyik a piaci modell, amikor a cég a piac szabályainak megfelelően működik, és hosszú távú értékteremtő szemléletet követ. A másik út az állami tulajdoni modell, itt a döntések jellemzően rövid távú politikai célokat, közérdekeket követnek. Hernádi megjegyezte, a horvát kormány eldöntheti, melyik lehetőséget választja. Ha az állami modellt akarják követni az INA esetében, ahhoz a MOL nem szeretne csatlakozni, tette hozzá, az Erste befektetési zrt. napi hírlevelének közlése szerint.

A MOL felajánlotta a horvát kormánynak, hogy ebben az esetben megvásárolhatják a MOL részesedését. Amennyiben ezt nem teszik meg, és nem támogatják a MOL érdekeit, vagy nem állnak a fent említett üzleti modell mögé, akkor a MOL kész arra, hogy eladja INA-részvényeit. Hernádi elmondta, a végtelenségig nem várhatnak a horvátok döntésére, az igazgatótanács ezért felhatalmazta már a menedzsmentet egy esetleges értékesítés előkészítésére.

Szintén a MOL-lal kapcsolatos, hogy a cég elkövetkező 12 hónapban jelentős beruházásokat szándékozik végrehajtani a kutatás-termelésben, és ez nem csak azokra az országokra vonatkozik, ahol a társaság már jelen van, jegyezte meg Hernádi. Olyan országokban kíván a MOL beruházni, ahol a kockázatok alacsonyabbak, mint a jelenlegi kutatási területeken.

Alexander Dodds, a cég új kutatási igazgatója Hernádi elmondása szerint a lehető legjobbkor érkezett. A MOL 1,5 milliárd dollár értékben tud vállatokat vagy eszközöket venni. Valószínűleg kisebb politikai kockázatú országokat keresnek, itt elsősorban Norvégia vagy Nagy-Britannia jöhet szóba. Az INA üggyel kapcsolatban nem várunk gyors megállapodást. A MOL-nak sürgös az ügy, mivel ahogy közelednek a 2015-ös horvát választások, a horvát kormány is egyre kevésbé fog hajlani egy új megállapodásra.