close
A gyenge forint vitte 400 Ft fölé az üzemanyagárakat
Egyéb - Olaj

A gyenge forint vitte 400 Ft fölé az üzemanyagárakat

Egyre nehezebben lehet a hazai üzemanyagárak és az olaj nemzetközi ára közötti összefüggést felfedezni, mivel elsősorban a forint gyengülése miatt drágul az üzemanyagok kiskereskedelmi ára. A hazai deviza gyengülésével párhuzamosan ugyanis a kőolaj ára is nagyot esett az elmúlt hónapban, az üzemanyagárak mégsem csökkentek.

Az utóbbi 2 hónap folyamatait vizsgálva egyre látványosabban szétvált az üzemanyagok kiskereskedelmi árát alapvetően meghatározó két tényező alakulása – az üzemanyagok nemzetközi piaci áráé, valamint a forint-dollár árfolyamáé. Míg az előbbi – mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében – gyakorlatilag folyamatosan csökkenő trendet mutat, addig az árfolyam április végétől erőteljes gyengülésnek indult – áll a GKI Energiakutató Kft. legfrissebb elemzésében.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt 2 hónapban összességében 19,5%-kal csökkent, míg a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára 14,3%-kal. Ez a változás – fix forint árfolyammal (245,3 USD/HUF FX Spot Rate, 2012.06.01.) számolva – a benzin esetében mintegy 45 Ft/liter, a gázolaj esetében pedig 34,5 Ft/liter árcsökkentést tett volna lehetővé az elmúlt 2 hónap során.

Azaz a jelenlegi 430 Ft körüli literenkénti ár a gázolaj esetében kissé 400 Ft/liter alatti, míg a benzin esetében 385 Ft/liter is lehetne, amennyiben a forint árfolyama a dollárhoz képest egyáltalán nem változott volna.