close
Az atomenergia a legfontosabb villamosenergia-forrás Spanyolországban
Atom - Egyéb

Az atomenergia a legfontosabb villamosenergia-forrás Spanyolországban

Spanyolország nyolc reaktorból álló atomerőmű flottája az ország villamosenergia-termelésének 19,6%-át állította elő 2011-ben, amely több bármely más energiaforrással termelt mennyiség részesedésénél, jelentette be a Foro Nuclear ipari fórum.

A beépített nukleáris kapacitás részesedése csak 7,32%, de a kihasználási tényezője a legmagasabbak közt van. A Foro Nuclear szerint az ország teljes villamosenergia-termelése 293 737 TWh volt 2011-ben, és a nukleáris termelés adta az alacsony kibocsátású termelés 40%-át. A közlemény kiemeli azt is, hogy a spanyol nukleáris flotta is átesett a fukushimai atomerőmű 2011 márciusában bekövetkezett baleset nyomán végrehajtott stressz-teszteken.

A Foro Nuclear elnöke, Maria Teresa Dominguez szerint Spanyolországnak szüksége van az atomenergiára. Elmondta, hogy 2010-2011-ben hat blokk kapta meg a 10 éves üzemeltetési engedélyt hosszabbítást, ezek: Almaraz-1 és -2, Vandellós-2, Cofrentes és az Asco-1 és -2. Dominguez szerint az engedélyek megújítását folytatni kell, mert az segít stabilizálni a spanyol energiaellátási rendszert és fenntartani az ellátás függetlenségét.

Nemrégiben jelentette be az ország ipar, energia és turizmus ügyekért felelős minisztere, hogy kezdeményezte az egyblokkos Santa Maria de GaroĂąa atomerőmű 2013-ban történő bezárását előíró miniszteri rendelet visszavonását. A 2009 júliusában meghozott, a 440 megawattos forralóvizes reaktor üzemeltetését korlátozó rendeletet érvénytelenítik. A Nuclenor, az Iberdrola és Endesa az erőművet működtető közös vállalkozása ezután 2019-ig üzemeltetheti a blokkot. A GaroĂąa megfelel minden, a biztonságot garantáló műszaki és jogi követelménynek, amely alapján tovább üzemelhet.