close
A devizatartalékból fizet a gázért Kijev
Blog - Egyéb - Gáz

A devizatartalékból fizet a gázért Kijev

Az ukrán energiaügyi minisztérium a jegybanktól vásárol devizát ahhoz, hogy kifizesse az egyebek között a Magyarország felöl érkező földgáz ellenértékét – közölte a RIA Novosztyi.

Az orosz hírügynökség internetes oldalán idézte Jurij Prodan ukrán energiaügyi minisztert, aki azt mondta, hogy a jegybankhoz fordultak 1,7 milliárd dollárért hrivnyáért cserébe, amiből a Magyarország, Szlovákia és Lengyelország felöl érkező földgáz árát rendeznék. Az ukrán devizatartalék 15,83 milliárd dollár volt augusztus végén. Ez azóta csaknem 1,4 milliárd dollárral gyarapodott, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átutalta a tavasszal megajánlott 17 milliárd dolláros segélycsomag második részletét. Ukrajnának 5,3 milliárd dollár rendezetlen orosz gáztartozása van.

Ukrajna Magyarország felől 128 millió köbméter, Lengyelország felől 122 millió köbméter földgázt importált augusztusban. Ukrajna nemrég megkezdte a fölgáz behozatalát Szlovákia felől is. A szeptember 6-áig tartó egy hétben 144 millió köbméter földgázt importált Ukrajna a Vaján-Ungvár vezetéken, amelyet szeptember másodikán adtak át. A vezeték tesztüzeme augusztus 16-ától tartott szeptember 1-ig. Az augusztus 16-ától szeptember 6-áig tartó időszakban a Szlovákia felől beérkezett földgáz mennyisége elérte a 280 millió köbmétert.