close
A Déli korridor gázvezeték és a Krk-szigeti terminál kiemelt projekt
Egyéb - Gáz

A Déli korridor gázvezeték és a Krk-szigeti terminál kiemelt projekt

Egy óriásberuházás helyett több kisebb projektet kell megvalósítani ahhoz, hogy diverzifikáljuk a délkelet-európai térség gázellátását – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium energiaügyi különmegbízottja csütörtökön Budapesten.

Amos Hochstein a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról szóló tanácskozáson elmondta: ilyen projekt a Déli korridor gázvezeték megépítése – amely az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőn kitermelt gázt juttatná el Törökországon és Görögországon át Olaszországba -, továbbá a gázszállítási összeköttetés megteremtése Görögország és Bulgária között, valamint a cseppfolyósgáz-terminál megépítése a horvátországi Krk-szigeten.

Az amerikai diplomata megjegyezte: Közép- és Délkelet-Európa óriási mértékben függ az orosz gázellátástól, ezért Oroszországot nem is lehet helyettesíteni ezen a téren, ugyanakkor Oroszországnak be kell tartania a játékszabályokat. Hozzátette, nincs abban semmi politika, egyszerű gazdasági racionalitás a térség országai részéről, hogy legyenek egymással versengő szállítóik.