close
A cunami végezhetett a fukusimai áldozatokkal
Atom - Egyéb

A cunami végezhetett a fukusimai áldozatokkal

A japán Fukushima-Daiichi atomerőműben 2011 márciusában a cunami áldozatául esett dolgozók akkor halhattak meg, amikor a 3-as blokk turbinaépületének alagsorába mentek ellenőrizni a turbina kiegészítő hűtőrendszeri tartály vízszintjét – jelentette be az erőmű üzemeltetője, a Tepco.

A honlapján közzétett jelentésben a Tepco közli, hogy a 3-as blokk leállítását kiváltó földrengést követően, a blokkvezénylőben egy jelzés alacsony vízszintet mutatott a szóban forgó tartályokban. Kétfős csapatokat küldtek ki a turbinacsarnok alagsora, valamint az első és második emeletek ellenőrzésére, míg a blokkügyeletes a vezénylőben maradt a leállítás utáni állapot ellenőrzése érdekében – írta a NucNet.

A Tepco szerint a két áldozat kapcsolatba lépett a vezénylővel, és közölték, hogy a villamos-hidraulikus irányítástechnikai szivattyúk helyiségben szivárgásra bukkantak. Ekkor a helyettes munkavezető, akinek a lehetséges cunami figyelése volt a feladata, megerősítette, hogy cunami közeleg és kapcsolatba lépett a vezénylői személyzettel, akik ennek nyomán visszahívták a dolgozókat a vezénylőbe, de a két áldozattal nem sikerült kapcsolatba lépni.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.