close
A brit titkosszolgálatok vizsgálják a kínai részvételt a Hinkley Point atomerőműben...
Atom - Egyéb

A brit titkosszolgálatok vizsgálják a kínai részvételt a Hinkley Point atomerőműben

Theresa May biztonsági felülvizsgálatot kért a brit titkosszolgálatoktól, a tervezett brit atomerőműben történő, kínai érdekeltséget illetően. A kormányfő attól tart, hogy a kommunista állam 6 milliárd font értékű részesedése a Hinkley Point atomerőműben biztonsági kockáaztokat jelent a szigetország számára. A lépéssel megfigyelők szerint a kínai-angol viszony romlását kockáztatja a kormányfő.

Ismert, hogy a júniusban hivatalba lépett kormányfő klezdettől fogva a tervezett nukleáris erőműépítés újragondolása mellett van, és szeptemberre halasztották a végleges döntéást a beruházásról.

Mint korábban beszámoltunk róla, Theresa May brit miniszterelnök hivatala július 29-én váratlanul elhalasztotta a somerseti erőmű felépítéséről szóló döntést. A Downing Street nem indokolta a döntés elhalasztását, csak annyit közölt, hogy a brit kormány őszig várni akar, hogy áttekinthesse a terveket. Egyes források szerint viszont a miniszterelnökben nemzetbiztonsági aggályok merültek fel amiatt, hogy Kína is érdekelt a projektben. A 18 milliárd font értékű bővítési beruházás mintegy harmadát finanszírozná az ázsiai ország.

A fejlesztés jelentős késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de a fő kivitelező és többségi tulajdonos francia EDF energiaipari csoport finanszírozási problémái miatt tavaly 2023-ra tették át a határidőt.