close
On-line piactér az LNG kereskedőknek
Egyéb - Gáz

On-line piactér az LNG kereskedőknek

On-line LNG kereskedelmi platformot hoztak létre gázipari társaságok. A Global LNG Exchange, a GLX tesztüzeme októberben kezdődik, és 2017 első enyedévében kezdődik várhatóan az élő, spotpiaci kereskedés – értesült a Bloomberg. Egy elemző szerint, mintha csak az e-bay-en vásáro,nánk gázt, oylan egyszerű és gyors lesz a piacon épp szabadon lévő földgázszálíltámányok adás-vétele.

A platform ügyvezető igazgatója bízik benne, hogy az on-line piactér képes lesz a jelenlegi rendszert leváltani, amikor az azonnali, és hosszú távú kereskedelmi ügyletek jellemzően e-mailben, telefonon, vagy más üzenetküldési megoldásokon keresztül jönnek létre. Az LNG piaci túlkínálat teremtette meg az igényt egy olyan megoldásra, ahol a már útonlévő cseppfolyós földgáz szállítmányokkal lehet kereskedni, és azonnali üzleteket kötni.

A platform a vevőknek és az eladóknak is anonimitást biztosít mindaddíg, amíg az üzlet létre nem jön, akkor közvetlenül összekapcsolja a két felet, az üzlet zárását már közvetlenül ők bonyolítják. A piactér alapíti most tárgyalnak az LNG piac meghatározó szereplőivel a részvételről, egyelőre egyetlen felhasználó nevét sem hozták nyilvánosságra.