close
Putyin bízik az olajtermelés befagyasztásában
Egyéb - Olaj

Putyin bízik az olajtermelés befagyasztásában

Növelte termelését az OPEC, néhány héttel azt megelőzően, hogy Algírban informális találkozót tartanának a nagy olajtermeéők, Oroszország részvételével, ahol Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint létrejöhet valamiylen megállapodás a termelés befagyasztásáról.

A Bloomberg adatai szerint napi 120 ezer hordóval, majdnem 34 millió hoirdóra nőtt az OPEC tagországok termelése augusztusban. A növekedést leginkább Irak adta, 70 ezer hordóval többet, majdnem 4,5 millió hordót vittek piacra naponta az elmúlt hónapban. Irán napi 60 ezer hordóval növelte termelését, 3,6 millió hordóra, annak jegyében, hpgy iygekszik visszaszerezni a globális paicon korábban megvolt részesedését, miután az atomprogramja miatti nemzetközi embargó januári feloldását követően erre lehetősge nyílik. Szaúd-Arábia, a kartell legnagyobb és legbefolyásosabbnak atrtott tagja is napi 30 ezer hordóval többen termel, minden eddiginél magasabb, napi 10,7 millió hordós kibocsátást mutatnak a számok.

A Bloomberg emlékeztet, hogy az OPEC tagországok szeptember végén informális találkozót tartanak Algírban, az orosz energiaügyi miniszter részvételével. Putyin elnök nagyon határozott szándéka, hogy ezúttal a kartell tagjaival közösen megállapodásra jussanak a termelés befagyazstásáról, az olajár emelkedésének reményében. Az elemzők úgy vélik, a termelés befagyasztása aligha lesz elég, hogy megmozduljon az olajár, ahhoz a termelés érzékelhető csökkentésére volna szükség.