close
40 reaktor van a Roszatom tarsolyában
Atom - Egyéb

40 reaktor van a Roszatom tarsolyában

A Roszatom orosz energetikai konszernnek húsz külföldi reaktorblokk építésére van megbízása, de tárgyalásokat folytat még mintegy negyven további energiablokkról – idézi Szergej Kirijenkót, a Roszatom vezérigazgatóját a cég magyarországi honlapján megjelent dokumentum.

A múlt héten Moszkva környékén aláírt, Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti megállapodás értelmében az állami Roszatom konszern két új erőműblokkot épít Pakson, a 10-12 milliárd eurós beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év.

A honlap szerint a Roszatom vezetője hozzátette: reményei szerint a tárgyalás alatt álló negyven projektből minden második eljut a szerződéskötésig. A Roszatom jelenleg 28 nukleáris reaktort épít, ebből 19 Oroszország területén kívül épül.

A Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít, a világ egyetlen nukleáris energetikai vállalata, amely a nukleáris iparág teljes spektrumát lefedi, és vezető pozíciót tölt be a nukleáris technológiák piacán – olvasható a honlapon.